• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zamienili zły tłuszcz w dobry

Stworzone przez Michal Karas, 21 września 2017 w Newsy

W dużym skrócie: mamy dobry tłuszcz i zły tłuszcz w organizmie. Dobry pomaga spalić kalorie, zły je magazynuje, prowadząc do nadwagi i otyłości. Gdyby tylko dało się zamienić ten zły na dobry. Otóż… udało się!

W naukowym magazynie „Cell Reports” opublikowane zostało właśnie badanie prowadzone na Washington University School of Medicine, które niesie pewną nadzieję. To nadzieja na bardziej skuteczną walkę z nadwagą – jedną z plag XXI wieku. Od razu jednak studzimy entuzjazm: udało się z myszami, na badania na ludziach przyjdzie dopiero pora.

Co dokładnie się udało? Chodzi o zmiany w tkance tłuszczowej myszy. U gryzoni, podobnie jak u ludzi, rozróżniane są dwa podstawowe rodzaje tłuszczu, potocznie nazywane brunatnym i białym.

Brunatny tłuszcz to ten korzystny, zlokalizowany w organizmie ludzi w okolicach szyi i ramion. Biały to tłuszcz trzewny, odkładający się w udach, biodrach i na brzuchu. Różnica między nimi jest fundamentalna i sprowadza się do składowania kalorii (biały) oraz ich spalania (brunatny).

Gdyby więc dało się zmienić biały tłuszcz w brunatny, oznaczałoby to prawdziwy przełom. I prawie się udało, ponieważ na amerykańskiej uczelni myszy straciły biały tłuszcz na rzecz tłuszczu beżowego. Beżowy również występuje u ludzi (odkryty w 2015) i w dużym uproszczeniu jest formą pośrednią pomiędzy białym a brunatnym. W organizmie pełni jednak rolę bliską brunatnemu, ponieważ komórki tej tkanki nagrzewają się i dochodzi do spalania kalorii.

By pozbawić myszy białej tkanki tłuszczowej, naukowcy wyeliminowali z ich organizmów konkretne białko, oznaczone symbolem PexRAP. To spowodowało, że biały tłuszcz przeobraził się w beżowy i osobniki pozbawione tego białka były wyraźnie szczuplejsze od innych.

Teraz największym wyzwaniem jest ustalenie, czy da się to samo białko bezpiecznie zablokować w ludzkim organizmie. Zagrożeniem jest przede wszystkim gorączka lub przegrzewanie organizmu. Jeśli uda się znaleźć takie rozwiązanie, walka z nadwagą będzie znacznie łatwiejsza. Choć ludzie wciąż będą tyć, to pozbywanie się nadmiarowych kilogramów mogłoby stać się znacznie prostsze…

Źródło: Cell Reports

Posted in Newsy | Tagged brunatna tkanka tłuszczowa, odchudzanie, pożyteczna tkanka tłuszczowa, tłuszcz beżowy, tłuszcz biały, tłuszcz trzewny

Zobacz także

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

Powody, dla których jesz więcej niż potrzeba→

Suplementy odchudzające nie działają→

Śpij dobrze, chudnij więcej→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu