• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Stworzone przez Ela Makos, 24 marca 2016 w Żywienie

Choć wielu na śniadanie „zjada” tylko kawę to coraz więcej osób decyduje się mimo wszystko zjeść coś pożywnego. Co powinni spożywać Polacy przy swoich stołach?

Z badań wynika, że więcej niż połowa Polaków nie zapomina o porannym śniadaniu. To dobrze, ponieważ to właśnie ten posiłek pozwala dostarczyć nam najwięcej energii na cały dzień. Co więcej, dzięki śniadaniu mamy także zwiększony metabolizm.

Na śniadanie Polacy nadal najczęściej jedzą jednak kanapki. Stanowią one już pewną tradycję. Ubiegłoroczne badania pokazują, że 69% Polaków przyznaje, że na śniadanie wybiera różnego rodzaju pieczywo. Jednak nie tylko ono jest najczęstszym składnikiem śniadania badanych. 50% deklaruje, że podczas porannego posiłku zjada warzywa, a 48% owoce.

Nie przez cały tydzień jemy jednak tak samo. W weekendy śniadanie jest nieco inne. Mamy więcej czasu, więc przygotowania tego posiłku także przebiegają wolniej. Intensywniej myślimy o tym, co będzie dla nas dobre, a co nie.

Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. W tym przypadku droga od marzeń do realizacji nie musi być długa i męcząca. Przygotowując pierwszy posiłek zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o kawie. Spożycie jedynie kubka kawy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie dostarczy nam odpowiedniej ilości energii. Dodatkowo kawa wypłukuje korzystne dla zdrowia minerały. Każdy kto codziennie rano pije kawę z pewnością myśli teraz czy odstawienie jej jest w ogóle możliwe. Jest! Wystarczy wykorzystać tylko naszą silną wolę.

W porannych posiłkach ważne są przede wszystkim warzywa i owoce. Można je przemycić między innymi poprzez sałatki czy surówki. Dobrze by było, gdyby sałatki te były doprawione oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją.

Z samego rana unikajmy jednak potraw, które będą zawierały tylko cukry proste. Szybko je spalamy, więc niedługo po zakończeniu posiłku możemy odczuwać głód. Do produktów zawierających cukry proste zaliczamy m.in. biały chleb, dlatego powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju pieczywa, a do swojego menu wprowadzić pełnoziarniste i ciemne pieczywo.

To tylko kilka porad, jednak wprowadzenie choćby kilku i tak dla wielu będzie sporym przełomem. Warto się jednak starać, by kawa nie stanowiła podstawowego dania, które spożywamy z samego rana.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Żywienie | Tagged cukry proste, kawa, kwasy omega-3, posiłki, śniadanie

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?→

Baton z karpia dla sportowców?→

Posiłki zbyt obfite i za późno?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu