• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Sałatka z roszponką, pomarańczą i orzechami

Stworzone przez Michal Karas, 30 kwietnia 2018 w Przepisy

Lato za pasem, czas na zmiany w diecie. Co powiecie na sałatkę owocowo-warzywną z dodatkiem energetycznych orzechów i pestek? Oto wspaniały, śródziemnomorski mariaż zieleniny, czerwonej pomarańczy i orzechów włoskich!

Wiosną chętniej odkładamy na bok cięższe mięso i sięgamy po owoce oraz warzywa. Chodzi nie tyle o większą dostępność, co chęć zrzucenia niepotrzebnych kilogramów. Czy można jeść mniej tłusto i jednocześnie sycąco?

Oczywiście, choć w tym wypadku nie polecamy leczenia kalorii. Dzisiejsza propozycja to sałatka o dużej wartości energetycznej z uwagi na dodanie aż 170g orzechów i pestek. W przeliczeniu dosłownym to jak duży schabowy, ale tłuszcz tłuszczowi nie równy. Ten z orzechów włoskich i pestek dyni to skarb w porównaniu z ciężkim „schabowszczakiem” i nie należy się go bać.

W dodatku wsparty świeżymi warzywami oraz czerwoną pomarańczą (bogactwo witaminy C, przeciwulteniaczy i beta-karotenu) będzie stanowić doskonałą alternatywę dla tradycyjnego obiadu czy śniadania.

Składniki:

  • jeden miks sałat
  • garść roszponki
  • 2 soczyste czerwone pomarańcze (można zastąpić tradycyjnymi)
  • 1 duża marchewka
  • 70 g orzechów włoskich
  • 100 g pestek dyni
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie: Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem.

Smacznego!

Źródło przepisu: 38 PR

Posted in Przepisy | Tagged czerwona pomarańcza, fit przepisy, orzechy włoskie, roszponka, sałatka z pomarańczą

Zobacz także

Orzechy w diecie to lepsze nasienie→

Dietetyczny piernik→

Więcej orzechów to lepszy orgazm→

Tost z awokado i żurawiną→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu