Śniadanie powinno być pożywne, a do tego może wyglądać zjawiskowo nawet bez warzyw sezonowych. Awokado i suszona żurawina są dostępne cały rok i można to doskonale wykorzystać, w iście amerykańskim stylu.
Tosty z awokado – to danie, za które starsze pokolenie Amerykanów śmieje się z milenialsów. Że zbyt wyszukane, że hipsterskie, że silenie się na egzotyczność. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ awokado ma wiele dobroczynnych właściwości. Fakt, że tost nie jest najzdrowszym towarzystwem, ale odrobina węglowodanów to jeszcze nie grzech. Zwłaszcza jeśli na delikatnie podsmażonym toście pojawi się mieszanka pełna zdrowia! Przedstawiamy amerykańskie tosty z żurawiną.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa (np. tostowego razowego)
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 100 g żurawiny suszonej
- 100 g pestek dyni
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
Przygotowanie: Tosty podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado. Rozdrabniamy je za pomocą widelca lub tniemy w plasterki. Dodajemy żurawinę (najlepiej odmoczoną w ciepłej wodzie i osuszoną – by pozbyć się nadmiaru cukru) i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.
Źródło: 38 PR