• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pyszności “on the go”

Stworzone przez Edyta Nowicka, 8 grudnia 2016 w Żywienie

Lunch boxy, z którymi coraz częściej możemy spotkać naszych znajomych, współpracowników czy przypadkowych przechodniów wcale nie zostały wymyślone w ostatnim czasie. Swoją popularność zyskały już w latach 30. Wtedy to można je było znaleźć w co drugim tornistrze amerykańskiego ucznia. Co można jednak zapakować do lunch boxów noszonych obecnie przez te nieco starsze osoby?

Śniadania typu „on the go” zyskały ogromną popularność. Na posiłek jedzony w drodze do pracy czy szkoły decydują się kolejne osoby. Nic dziwnego, że coraz więcej mówi się również o konkretnych daniach, które są do nich pakowane. Wszystko zależy jednak od tego, co lubimy jeść w ramach pierwszego posiłku.

Osoby, które lubią rozpocząć swój dzień od soczystej porcji owoców, powinny pomyśleć o pojemniku z wkładem chłodzącym. Lunch box umożliwi przechowanie posiłku w świeżości bez względu na czas oraz miejsce, w którym się znajdujemy – metro, tramwaj czy autobus.  W takich rodzaju lunch boxa bez problemu możemy przygotować musli, które smakuje najlepiej, gdy znajduje się w odpowiedniej temperaturze. Można je skomponować z ulubionymi dodatkami – owocami i płatkami śniadaniowymi.

Jak je przygotować? Wystarczą jedynie pokruszone płatki kukurydziane, jogurt grecki, a także np. mieszanka orzechów włoskich lub pistacji, którymi będziemy mogli posypać całe danie. Dobrze sprawdzą się w tym przypadku również owoce. Możemy zatem dodać morele lub rodzynki. Częstym dylematem osób dbających o sylwetkę jest przechowanie różnego rodzaju koktajli owocowych podczas drogi do pracy, szkoły czy wyczerpującego treningu. Takie śniadanie najlepiej sprawdza się w zakręcanej wersji lunch boxa. Jego szczelne zamknięcie oraz estetyczny wygląd sprawią, że każde delektowanie się swoją wybraną wersją koktajlu o poranku stanie się jeszcze bardziej przyjemne.

Zamiast musli można również przygotować smoothie. Przykład? Dwa dojrzale banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Uzyskany mus przekładamy do dno lunch boxa. Blenderem miksujemy obrane kiwi i dodajemy do nich 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Masę z kiwi układamy delikatnie na bananowej warstwie. Miksujemy maliny i dodajemy do nich resztę jogurtu naturalnego i wlewamy na mus z kiwi. Wierzch dekorujemy płatkami kukurydzianymi.

Dzięki wielu przepisom oraz różnym modelom lunch boxów można każdego dnia jeść pyszne i pożywne posiłki, a także przechowywać je w wybrany przez siebie sposób.

Źródło: Synertme

Posted in Żywienie | Tagged co zjeść, dieta pudełkowa, lunch box, musli, on the go, płatki kukurydziane, śniadanie

Zobacz także

Posiłki zbyt obfite i za późno?→

Śniadanie w walce z miażdżycą→

Zdrowe śniadanie→

Nowe trendy żywieniowe→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu