Na naszych talerzach coraz częściej pojawiają się nie te produkty i dania, które akurat najbardziej lubimy, ale te będące hitem np. w mediach społecznościowych. Jakie trendy królują w tej kwestii i co można znaleźć na talerzach Polaków?
Idąc do sklepu na zakupy oczekujemy przede wszystkim szerokiego asortymentu. Współczesny klient ma zazwyczaj jasno sprecyzowane oczekiwania i nadzieję, że uda mu się znaleźć wszystkie potrzebne produkty. Czasami chce się również miło zaskoczyć i umieścić w swoim koszyku coś, czego nie miał okazji do tej pory jeść. Za każdym razem liczy na to, że producent wziął pod uwagę jego indywidualne preferencje.
Obserwując najpopularniejsze trendy pojawiające się w internecie Polacy chętniej zmieniają tradycyjną, znaną im do tej pory kuchnię na nieco bardziej nowoczesną. Dodając zupełnie nowe składniki potrafią stworzyć odmienioną wersję tradycyjnej kuchni. To jedna z najistotniejszych tendencji zauważanych w tym roku. Wystarczy jedynie spojrzeć na media społecznościowe i zdjęcia, które się w nich pojawiają. Nawet widoczne hashtagi na Instagramie pokazują, że Polacy chętnie zamieniają tradycyjną owsiankę na rzecz śniadania składającego się z modnych na całym świecie smoothie i granoli, przygotowywanych na bazie świeżych owoców oraz płatków zbożowych.
W obecnych czasach żyjemy szybciej niż w przeszłości. Ludzie są skoncentrowani na rozwijaniu swojej kariery, często muszą dzielić czas między pracę a rodzinę, z trudem znajdując chwilę na rozrywki – doba w XXI wieku jest zwyczajnie za krótka. Dlatego staramy się maksymalnie wykorzystać każdą chwilę i w miarę możliwości robić kilka rzeczy naraz, jednocześnie dbając o pełnowartościowe śniadania, które dadzą siłę na cały intensywny dzień.
Nic zatem dziwnego, że śniadania „on the go” są przez nas coraz bardziej doceniane. Pozwalają one nie tylko zaoszczędzić czas, ale mimo wszystko spożyć ten najważniejszy posiłek dnia. Dopóki decydując się na śniadanie w trasie, zwracamy uwagę na to, co jemy i sięgamy po sprawdzone domowe wyroby, a nie niekoniecznie wartościowe wypieki z przyulicznych budek. Takie śniadanie może być równie pożywne, jak to zjedzone w domu. Z powodu rosnącego tempa życia bardzo popularne stało się zjadanie śniadania w drodze, w czasie jazdy samochodem lub komunikacją miejską. Dodatkową zaletą śniadania „on the go” jest również to, że można je przygotować dzień wcześniej i tym samym zaoszczędzić nieco czasu z samego rana.
Źródło: Synertime