• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Posiłki w ciepłe dni

Stworzone przez Edyta Nowicka, 26 sierpnia 2016 w Żywienie

Upały zniechęcają nas zarówno do gotowania jak i do jedzenia. Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na spożycie kolejnego posiłku, dlatego też warto zmienić nieco menu i sprawić, aby stało się bardziej przystosowane do lata

Słońce na zewnątrz wielu osobom sprawia wielką radość. Równie często potrafi jednak dać w kość i być bardzo uciążliwe dla ciała. Dlatego też nasza dieta powinna być wtedy lekka, a jednocześnie bogata w minerały i witaminy.

W ciepłe dni, zbilansowane posiłki nie są aż tak ważne jak odpowiednia ilość przyjmowanych przez nas płynów. W okresie letnim powinno się ich pić nawet 3 litry dziennie. Najlepiej jeśli będzie to woda, ale równie dobrze mogą się sprawdzić stuprocentowe soki. Pozwolą one nie tylko na ukojenie pragnienia, ale i uzupełnienie jednej z 5 codziennych porcji owoców lub warzyw, rekomendowanych przez diabetyków. Dla tych, którzy z kolei preferują gęstszą konsystencję napoju, idealnie sprawdzą się koktajle. Te z dodatkami kawałków owoców czy zbóż są na tyle sycące, że mogą z powodzeniem posłużyć jako pyszna, zdrowa przekąska. Ciekawym urozmaiceniem będą także napoje owocowe – szczególnie z dodatkiem mięty, która posiada chłodzące właściwości.

W lecie jemy zdecydowanie mniej. Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite, ciężkie, gorące posiłki. Nie zmienia to jednak faktu, że także w te dni powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników, ale i utrzymywać odpowiedni dla nas poziom spożywanych kalorii. W uzyskaniu lekkich kompozycji kulinarnych i zachowaniu prawidłowego bilansu wartości energetycznych pomocne będą produkty zbożowe, takie jak makarony, czy kasze. Stanowią one świetną bazę do dań na zimno (np. w formie sałatki), które zaspokoją głód, a także będą lekką, smaczną propozycją na posiłek w upalne popołudnie. Aby nadać im orzeźwiającego smaku, warto, dobierając dodatki, sięgnąć po miętę, limonkę czy awokado.

Nasz apetyt podczas upalnych dni jest niewielki, dlatego warto podkręcić go nie tylko smakiem, ale także samą barwą używanych składników. Żółty dodaje optymizmu i łagodzi stres, czerwony pobudza kubki smakowe i dodaje energii, a zieleń przynosi odprężenie i spokój. Aby przyrządzić prawdziwą ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu, skuś się na wykorzystanie kolorów w swojej kuchni.

Źródło: Synertime

Posted in Żywienie | Tagged dieta, jedzenie, lato, posiłki, smak

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu