• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Ocet jabłkowy, czyli “dar natury”

Stworzone przez Karol Pisarski, 17 lutego 2017 w Żywienie

Ocet jabłkowy nie bez przyczyny nazywany jest również „darem natury”. Wzbogaca on smak potraw, a także wspiera proces trawienia. Jak wpływa na nas ocet jabłkowy i czy naprawdę warto go stosować?

Nie od dziś wiadomo, że ocet może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Już w starożytności stosowano go jako lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach, stosował go także Hipokrates w dolegliwościach dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał go w zwalczaniu szkorbutu. Teraz miłośników octu również nie brakuje, a naturalny ocet stosowany z umiarem może wpłynąć nie tylko na smak potraw, ale i na procesy trawienne.

Ocet jabłkowy wykazuje rownież działanie zmniejszające apetyt. Spożywanie go w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę całego układu pokarmowego, spala tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu się. W efekcie przestajemy być głodni i jemy mniejsze porcje. Przyjmuje się, że osoby, które chcą zredukować masę ciała powinny spożywać ocet 3 razy dziennie w postaci wodnego roztworu (2 łyżki octu na szklankę wody). Napój należy pić na czczo, najlepiej przed obiadem i kolacją przez okres kilku tygodni. Dla złagodzenia smaku napój można dodatkowo osłodzić cukrem lub miodem.

Warto jednak pamiętać, aby w trakcie stosowania octu jabłkowego ściśle trzymać się ustalonej dawki. Jeśli będziemy go spożywać za dużo to możemy się spodziewać niechcianych problemów z żołądkiem. Co więcej, zalecane są również kilkutygodniowe przerwy w jego spożywaniu. Nie możemy również zapomnieć o tym, że w czasie stosowania octu jabłkowego powinniśmy ograniczyć wysokokaloryczne potrawy i tłuszcze nasycone oraz nie zapominać o aktywności fizycznej.

Źródło: 38 PR&Content Commnication

Posted in Żywienie | Tagged jabłkowy, ocet, odchudzanie, trawienie, właściwości, zastosowanie

Zobacz także

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

Nie przeciążaj żołądka, by nadążył z trawieniem→

Powody, dla których jesz więcej niż potrzeba→

Suplementy odchudzające nie działają→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu