• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Niedobór kwasów tłuszczowych może prowadzić do schizofrenii

Stworzone przez Michal Karas, 10 września 2017 w Zdrowie

Niedostateczne spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 we wczesnym etapie ciąży może skutkować rozwojem schizofrenii u potomstwa – czytamy na łamach „Translational Psychiatry”

Naukowcy z RIKEN Brain Science Institute (Japonia) w badaniu na myszach wykazali, że potomstwo samic pozbawionych na początku ciąży ważnych składników odżywczych, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas arachidonowy (AA), wykazuje w wieku dorosłym objawy charakterystyczne dla schizofrenii, do których zalicza się niski poziom motywacji, depresję, upośledzoną pamięć, czy zmiany funkcjonowania kory przedczołowej w mózgu.

Wyniki badania mogą tłumaczyć, dlaczego w rejonach dotkniętych głodem diagnozuje się więcej przypadków schizofrenii.

Specjaliści dowiedli ponadto, że nieprawidłowe funkcjonowanie kory przedczołowej było związane u myszy z niedostateczną regulacją oligodendrocytów – komórek glejowych tworzących osłonki mielinowe i biorących udział w przekazywaniu sygnałów mózgowych, jak również genów kontrolujących wydzielanie neuroprzekaźnika GABA. Takie same symptomy obserwuje się u zwykle pacjentów cierpiących na schizofrenię.

Gdy badacze ustalili, że owa zaburzona regulacja była efektem małej ekspresji genów kodujących tzw. receptory jądrowe (czynniki transkrypcyjne odpowiedzialne za kontrolę ekspresji innych genów), postanowili odwrócić ten proces. Podali zwierzętom lek działający na receptory jądrowe RXR i zauważyli, że złagodziło to niektóre objawy towarzyszące schizofrenii.

Po przebadaniu mieszków włosowych pochodzących od pacjentów cierpiących na schizofrenię, naukowcy doszli do wniosku, że osoby z tej grupy borykają się z takim samym problemem – niedostateczną ekspresją genów kodujących receptory jądrowe.

– Kolejnym etapem naszej pracy będzie przetestowanie leków działających na receptory jądrowe u pacjentów ze schizofrenią oraz zbadanie, w jaki sposób receptory jądrowe regulują funkcjonowanie oligodendrocytów i neuronów GABA-ergicznych. Dzięki temu może będziemy w stanie zapobiec rozwojowi patofizjologii schizofrenii – podsumowuje główny autor projektu Motoko Maekawa.

O szczegółach badania można przeczytać na stronie Nature.com.

Posted in Zdrowie | Tagged kwas arachidowy, kwas dokozaheksaenowy, kwasy omega-3, kwasy tłuszczowe, schizofrenia, zaburzenia psychiczne

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?→

Baton z karpia dla sportowców?→

Kto rano wstaje, ten… nie ma depresji→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu