• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Ciasto truskawkowe

Stworzone przez Redakcja, 25 listopada 2015 w Przepisy

Zdrowe, pyszne, dyniowe ciasto z truskawkami i musem waniliowym, poparte sporą zawartością protein! Macie ochotę?

Składniki (na 2 porcje):

– 80 g mąki pełnoziarnistej
– 150 – 200 g miąższu z dyni
– 1 całe jajo
– 1 białko
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 200 g twarożku homogenizowanego
– 150 g truskawek
– 1 łyżka żelatyny
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 – 2 krople rumowego aromatu do ciasta
– 1 kropla aromatu waniliowego
– cynamon
– stewia

Przygotowanie:
Żółtko łączymy z rozgniecioną stewię (około 10 tabletek), dodajemy olej kokosowy, zmiksowany miąższ z dyni i aromat rumowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 2 białek i i łączymy z masą dyniową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i łączymy łyżką wszystkie składniki. Przekładamy do silikonowej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy twarożek z rozgniecioną stewią (około 5 tabletek), aromat waniliowy i rozpuszczoną w 30 – 40 ml ciepłej wody żelatyną. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki, spód umieszczamy ponownie w foremce, układamy rozgniecione truskawki, przykrywamy drugą częścią ciasta, zalewamy masą twarogową i posypujemy cynamonem. Umieszczamy w lodówce na około 3 – 4 godziny (aż żelatyna się zetnie).

Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 38 g

Posted in Przepisy | Tagged fit desery, fit kuchnia Jacka Bilczyńskiego, fit przepisy

Zobacz także

Dietetyczny piernik→

Tost z awokado i żurawiną→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Sałatka z roszponką, pomarańczą i orzechami→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu