• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Antybiotyki? Tak, ale nie w mięsie

Stworzone przez Michal Karas, 9 maja 2017 w Zdrowie

Antybiotyk może uratować nam życie w walce z trudnymi chorobami. Nie pomoże jednak, jeśli nafaszerujemy nim zwierzęta, które potem spożywamy. Bakterie uodpornią się na jego działanie, a to może mieć tragiczne konsekwencje

O podawaniu zwierzętom antybiotyków niby wiemy wszyscy, ale co z tym robimy? Na ogół nic, a warto wiedzieć, że mięso zwierząt karmionych zbyt dużą ilością leków – zwłaszcza tych „ostatniej szansy” – może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Niekoniecznie od razu, niekoniecznie w małych ilościach, a jednak szkodliwe.

To nie wina zwierząt, lecz warunków ich hodowli. W paszy czy wodzie pitnej otrzymują dwukrotnie więcej antybiotyków niż spożywają ludzie, w Polsce to ok. 600 ton rocznie (dane za 2014). Nie muszą być chore – antybiotyki stosuje się u wszystkich zwierząt po to, by poprawić ich odporność i uniknąć chorób przy masowej, przemysłowej hodowli.

antybiotyki

Kury, świnie i krowy w Polsce dostają w paszy czy wodzie coraz więcej antybiotyków. W latach 2011-2014 spożycie wzrosło o prawie jedną czwartą, a bezpieczne dawki są przekraczane prawie trzykrotnie. Na deser, Polska jest druga w Europie pod względem podawania zwierzętom antybiotyków „ostatniej szansy”, a więc tych o krytycznym znaczeniu w leczeniu ludzi.

W tym kontekście słowo „faszerowanie” boleśnie pasuje, a faszerując zwierzęta karmimy antybiotykami i siebie. Efekt: coraz więcej bakterii uodparnia się na działanie antybiotyków, a to z kolei prowadzi do coraz trudniejszej walki o zdrowie pacjentów. Rocznie z powodu oporności na antybiotyki umiera 25 tysięcy obywateli Unii Europejskiej!

Dlatego właśnie Fundacja Wiemy co jemy oraz CIWF Polska prowadzą kampanię na rzecz ograniczenia użycia antybiotyków w hodowli zwierząt. Koalicja Ratujmy Nasze Antybiotyki apeluje o zmniejszenie zużycia antybiotyków w całej Unii Europejskiej o 50% do roku 2020 i o 80% do 2050 roku. Wzywa rządy państw członkowskich, producentów żywności i europejskich decydentów politycznych do podjęcia natychmiastowych działań:

  • Wprowadzenia zakazu rutynowego profilaktycznego podawania antybiotyków grupom zdrowych zwierząt;
  • Wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania wszystkich Krytycznie Ważnych Antybiotyków, a także wszelkich grupowych zabiegów z użyciem tych antybiotyków. Krytycznie Ważne Antybiotyki powinny być stosowane wyłącznie w leczeniu poszczególnych chorych zwierząt;
  • Podjęcia działań mających na celu poprawę zdrowia i warunków życia zwierząt hodowlanych.

Dane na podstawie CIWF Polska

Posted in Zdrowie | Tagged antybiotyki, mięso, wpływ na organizm

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Bioreaktor zamiast kurczaka i krowy→

Antybiotyki: najczęściej podrabiane!→

Antybiotyk nie na wirusa→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu