• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Życie bez glutenu

Stworzone przez Ela Makos, 10 marca 2016 w Dieta

Ciągle szukasz czegoś nowego, co mogłoby sprawić, że poczujesz się lepiej i zrzucisz kilka zbędnych kilogramów. Na topie wszystkich diet, z których aktualnie się korzysta jest dieta bezglutenowa. Zanim się jej podejmiesz, warto wrócić uwagę na kilka czynników

Z diety bezglutenowej korzystają nie tylko ci podążający za smukłą sylwetką i zdrowszym trybem życia. Opierają się na niej także osoby, które nie tolerują glutenu lub mają alergię pokarmową. Te dolegliwości sprawiają, że czujemy się gorzej, a nasze samopoczucie jest złe.

Co zatem kieruje osobami, które na własne życzenie rezygnują z glutenu, a co za tym idzie z produktów zbożowych? Bardzo często chcą one zwyczajnie osiągnąć odpowiednią linię. Dieta taka ma za zadanie ograniczyć ilość spożywanych każdego dnia cukrów, a w ich miejsce wprowadzenie innych składników odżywczych, takich jak przykładowo białko zwierzęce. Wynika to z faktu, iż o ile produkty mączne, takie jak białe pieczywo, makarony oraz słodkie wypieki łatwo mogą spowodować wzrost masy ciała, o tyle włączenie do diety ryżu, kaszy, czy komosy może przynieść jedynie pozytywne zmiany naszej sylwetki

Zboża te stanowią źródło węglowodanów złożonych. Ważne dla naszego ciała jest także białko. Sprzyja równowadze naszego organizmu i zgrabnej sylwetce. Niestety to roślinne, do którego zaliczyć można między innymi gluten, często tkwi w produktach obfitujących w puste kalorie.

Czas na białko zwierzęce! Aby dostarczyć go naszemu ciału powinniśmy wybierać produkty mięsne. Chcąc przestrzegać jednak diety bezglutenowej trzeba wykazać się czujnością. Wielu producentów wykorzystuje bowiem pochodne mąki, by zwiększyć masę wędlin kosztem zmniejszonej ilości bogatego w energię mięsa. Najbezpieczniejszym wyborem staną się wyroby oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Ten znak jest gwarantem, że produkt nie zawiera glutenu.

Choć różne są opnie o diecie bezglutenowej to warto zwrócić uwagę na to, że niektóre produkty mączne wcale nie pomagają nam w walce o lepszą sylwetkę. Aby ich uniknąć wystarczy tylko zwracać większą uwagę na oznaczenia, nawet wtedy, gdy kupujemy niewielką ilość wędlin.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Dieta | Tagged białko roślinne, białko zwierzęce, dieta bezglutenowa, gluten, produkty zbożowe

Zobacz także

Coraz więcej Polaków szuka roślinnych odpowiedników mięsa→

Czy dieta bezglutenowa zawsze jest zdrowa?→

„Wege” ma wiele zalet→

Nie bój się glutenu!→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu