• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zdrowe produkty, których możesz nie znać

Stworzone przez Redakcja, 25 stycznia 2016 w Żywienie

Na półkach sklepowych coraz częściej można znaleźć produkty – głównie owoce – o egzotycznym wyglądzie i trudnych do wymówienia nazwach, przyjrzyjmy się im bliżej Jak wpływają na zdrowie i czy warto po nie sięgnąć?

Karambola
Nazywana jest gwieździstym owocem, to jeden z najmniej kalorycznych egzotycznych owoców. 100 g karamboli to zaledwie 31 kcal. Mimo znikomej kaloryczności, dostarcza sporą dawkę witamin z grupy B, kwasu askorbinowego, potasu, fosforu żelaza, oraz naturalnych przeciwutleniaczy (kwasu galusowego, katechin i kwercetyny). Gwieździsty owoc może być doskonałą, niskokaloryczną przekąską, która dodatkowo działa ochronnie na śluzówkę jelita grubego, obniża poziom wolnych rodników i pomoże kontrolować ciśnienie tętnicze krwi.

Kaki
Kolejny niskokaloryczny owoc, znany również pod nazwą „persymona”. Wyglądem przypomina nieco pomidora. Charakteryzuje się dużą zawartością zeksantyny oraz luteiny – substancji, które gromadzą się w plamce żółtej siatkówki oraz soczewce oka i pełnią funkcję “płaszcza ochronnego” przed promieniowaniem UV. Dodatkowo, wykazują silne działanie antyoksydacyjne w obrębie narządu wzroku, co zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób oczu.

Trawa pszeniczna
Najczęściej można spotkać ją w postaci soku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać ją samodzielnie w doniczce. Wykazuje silne właściwości detoksykacyjne, sprzyja usuwaniu metali ciężkich. Wpływa pozytywnie na morfologię krwi. Udowodniono również, że stosowanie trawy pszenicznej u osób cierpiących na złośliwe nowotwory, łagodzi przebieg chemioterapii.

Nori
To odmiana wodorostów, stosowana czasem do przyrządzenia sushi. Nazywana sałatą morską, jest niezwykle lekkostrawna, zawiera znikomą ilość kalorii i jest bardzo smaczna. Nori wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, a przy okazji, może przyczynić się do regulacji przemiany materii przez pozytywny wpływ na pracę tarczycy.

Rambutan
Przypomina nieco liczi, występuje głównie w Malezji i Indochinach. Owoce są niezwykle bogate w witaminę C. Rambutan usprawnia funkcjonowanie enzymów, a dodatkowo pomaga leczyć objawy biegunki i niszczy pasożyty jelitowe. Owoce z powodzeniem można dostać w wielu sklepach, są słodkie, a przy ich wyborze należy kierować się kolorem, sięgając po te najjaśniejsze.

Flaszowiec
Duży, słodki owoc pochodzący z Indonezji. Spowalnia starzenie organizmu. Stosowany jest również w leczeniu chorób pęcherza moczowego, kamieni żółciowych czy stanów zapalnych w obrębie stawów. Dodatkowo, znakomicie poprawia apetyt!

Jagody Goi
Coraz popularniejsze w naszym kraju, często nazywane najzdrowszymi owocami na świecie. Z uwagi na liczne składniki odżywcze, jagody Goi dodają energii, poprawiają koncentrację, spowalniają procesy starzenia skóry i wykazują właściwości antyrakowe. Wprawdzie trudno dostać je w postaci świeżej, ale wiele sklepów oferuje suszone owoce, które można dodawać do jogurtu, płatków śniadaniowych, a nawet wypieków, coraz popularniejsze są również soki robione na bazie owoców Goi.

Guajawa
Niezwykle popularny owoc uprawiany głównie w Indiach. Charakteryzuje się ogromną zawartością witaminy C – 100 g guajawy może zawierać od 200 do 700 mg kwasu askorbinowego (zielone owoce zawierają jej najwięcej, wraz z procesem dojrzewania, zawartość ta maleje). To 5-10 razy więcej niż większość cytrusów! W Polsce najczęściej występuje w postaci soków i przetworów. Guajawa przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Durian
Tropikalny owoc uprawiany głównie w Azji, zawiera 41 odorantów (substancji zapachowych), przez co wykazuje bardzo charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Podobnie, jak awokado, jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia tętniczego krwi, charakteryzuje się również wysoką zawartością tryptofanu, który w organizmie metabolizowany jest do serotoniny i melatoniny. Działa więc uspokajająco, odprężająco i może pomagać w problemach ze snem.

Jacek Bilczyński

Posted in Żywienie | Tagged zdrowa dieta, zdrowe produkty, zdrowe żywienie

Zobacz także

Jak skutecznie zadbać o serce→

Gdzie się kryją tłuszcze trans→

Ponad połowa Polaków waży zbyt dużo→

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu