• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zakaz tłuszczów trans może ratować życie

Stworzone przez Michal Karas, 13 kwietnia 2017 w Zdrowie

Wprowadzenie zakazu używania przemysłowych tłuszczów trans znacząco zmniejsza liczbę zawałów, udarów i nie tylko – dowodzą pierwsze duże amerykańskie badania

Wykorzystywane w przemyśle spożywczym tłuszcze trans są lepsze dla samego przemysłu (obniżają koszty produkcji), ale od lat są krytykowane za wpływ na zdrowie ich konsumentów. Tymczasem są prawie wszędzie – w ciastkach, słonych przekąskach, smażonych fast foodach.

W USA skala ich wykorzystania i konsekwencje dla zdrowia są tak duże, że producenci żywności w całym kraju otrzymali trzy lata na zastąpienie przemysłowego tłuszczu trans innym. Ten czas minie w 2018 roku. Od 2018 użycie tłuszczów trans w produktach będzie wymagało każdorazowej zgody Food and Drug Administration (FDA). Według szacunków samej FDA, do dziś ok. 80% tłuszczów trans zostało już wycofanych z amerykańskich produktów.

Zastąpienie tłuszczów trans zdrowszymi nie oznacza oczywiście, że sam fast food stanie się zdrowy, a chipsy zalecane do spożycia. Jednak, jak dowodzi pierwsze badanie na dużej populacji, zakaz używania tłuszczów trans ma pozytywne rezultaty już po kilku latach.

Prowadzone na kilku uczelniach badanie objęło hrabstwa stanu Nowy Jork, które jako jedne z pierwszych w USA zakazały używania tłuszczów trans przy produkcji żywności. Przez prawie dwa lata analizowano statystyki przyjęć w szpitalach w okresie 2002-2013. W połowie tego okresu rozpoczęto wprowadzanie zakazu dla tłuszczów trans w niektórych hrabstwach.

– Odnotowano spadek przyjęć z powodu zawałów i udarów o 6,2% w populacjach zamieszkujących hrabstwa z zakazem kwasów tłuszczowych trans, w porównaniu do hrabstw bez tego zakazu – relacjonuje kierownik badań, dr Eric J. Brandt z Uniwersytetu Yale. Wyniki jego badań są spójne z większością analiz dla tłuszczów trans i ich wpływu na zdrowie.

Spadek zaczął być zauważalny po upływie ok. 3 lat od wprowadzeniu zakazu i istnieje przekonanie, że w dłuższym okresie wynik będzie wyższy. Spadek powinien również być zauważalny po wprowadzeniu federalnego zakazu w 2018.

Przypomnijmy, że w Polsce nie ma aktualnie podobnych uregulowań prawnych dla korzystania z tłuszczów trans w przemyśle spożywczym.

Posted in Zdrowie | Tagged badanie, izomery trans, nauka, olej palmowy, szkodliwe działanie, tłuszcze trans

Zobacz także

Gdzie się kryją tłuszcze trans→

Nauka w walce z hazardem→

Prof. Dragan: nauka nieraz wycofywała się z błędnych założeń co do seksualności→

Czy sztuczna inteligencja to większa kontrola?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu