• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wyrzucone jedzenie

Stworzone przez Edyta Nowicka, 7 października 2016 w Żywienie

Trudno jest nam się przyznać do tego, że wyrzucamy jedzenie. To raczej niezbyt przyjemny temat, a często uznawany również za wstydliwy. Nie mówimy o tym, ale to robimy. Szczególnie wtedy, gdy nasz tryb życia jest nieunormowany

Trudno znaleźć osobę, która powiedziałaby, że nigdy nie musiała rozprawiać się z przeterminowanym jogurtem lub starym owocem. Problem pojawia się jednak, gdy jest to częsta praktyka. Ograniczenie marnotrawstwa żywności w skali ogólnoświatowej jest jednym z celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych. Zmiany w tej kwestii powinny się dokonywać przede wszystkim w dużych konsorcjach zajmujących się magazynowaniem czy przetwarzaniem żywności. Wiele organizacji pozarządowych stara się jednak ograniczyć marnotrastwo już na etapie gospodarstw domowych.

Czy faktycznie mamy się czym przejmować? Jak wynika z lipcowych badań przeprowadzonych przez CBOS, co czwarta osoba przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się w jej gospodarstwie domowym wyrzucić jedzenie. Najczęściej wyrzucanymi produktami spożywczymi są owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z obiadu, kolacji i innych posiłków. Z deklaracji Polaków wynika, że obecnie gospodarstwa domowe wyrzucają mniej żywności niż w 2005 roku.

Co druga osoba przyznaje natomiast, że w gospodarstwie domowym, w którym żyje data ważności produktów jest zawsze sprawdzana jeszcze w trakcie robienia zakupów. Jest to istotny czynnik chroniący przed wyrzucaniem jedzenia. Równie ważne jest, by nie robić zakupów z góry na tak długi czas, że zanim zdąży się wszystko wykorzystać, niektóre produkty będą już zepsute. Niespełna co piąta osoba (18%) twierdzi, że w jej gospodarstwie domowym zdarza się to jednak zawsze lub dość często, a niewiele więcej niż co czwarta (27%) – że rzadko, sporadycznie.

Daje się zauważyć, że do tego typu działań częściej przyznają się osoby młode. Dane pokazują też, że łatwiej wyrzucić żywność osobom zajmującym wysokie stanowiska, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako dobre. Nie ulega więc wątpliwości, że marnowanie jedzenia jest domeną tak krajów, jak i ludzi zamożnych, i nadal potrzebna jest edukacja, jak można temu przeciwdziałać.

Źródło: CBOS

Posted in Żywienie | Tagged jedzenie, marnowanie, produkty, przeterminowane, wyrzucanie, zepsute

Zobacz także

Sprawdzamy, co kupujemy→

Chętniej wybieramy to jedzenie, które znamy→

Zielona etykieta jest zdrowsza?→

Co jest w żywności, którą kupujesz?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu