• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wspólne gotowanie: Łosoś w pistacjach z sosem z kaparami

Stworzone przez Michal Karas, 13 grudnia 2024 w Przepisy

Kapary w oleju OLE! to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zamienić swoje kulinarne kreacje w prawdziwe arcydzieła. Wytrawna, aromatyczna przekąska, która idealnie balansuje cierpko-kwaśny smak kaparów z delikatnym olejem, tworząc połączenie warte prawdziwej uczty,

Kapary to znane, przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, niewielkie, jadalne pąki kwiatu kaparu ciernistego. Na stałe zagościły również w polskich domach, gdzie ich charakterystyczny, wytrawny smak zyskał grono wielbicieli, dzięki smacznym połączeniom z mięsem i rybami.

Aromatyczne Kapary w oleju OLE! wspaniale podkreślą smak potraw, podczas nadchodzących Świąt. Warzywny dodatek, zamknięty w wygodnym słoiczku, urozmaici smak tradycyjnych wigilijnych dań i sprawdzi się jako dodatek klasycznych sosów. Miłośnikom nowych smaków, pozwoli przygotować oryginalne i wyjątkowo smaczne propozycje z dorszem, karpiem czy sandaczem w roli głównej.

PRZEPIS: Łosoś w pistacjach z sosem z kaparami

Składniki:
podwójny filet z łososia
oliwa
sól, pieprz
100g obranych pistacji
1 łyżeczka miodu miód
1 łyżka musztarda dijon lub francuskiej
sok z cytryny
Kapary w oleju OLE!
Sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pistacji (zmielonych w młynku na puder)
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu

Pistacje siekamy za pomocą noża lub wałka (pistacje wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy). Łososia myjemy i dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy, smarujemy miodem zmieszanym z musztardą.
Posypujemy posiekanymi pistacjami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. aż orzechy lekko się zrumienią.
W tym czasie przygotowujemy sos miksując wszystkie składniki.
Na upieczoną rybę, kładziemy kapary. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Posted in Przepisy | Tagged dania z kaprami, kapary, łosoś

Zobacz także

Sałatka Waldorf→

Dziki łosoś z granatem→

Najnowsza książka Jamiego Olivera: Po prostu Jamie→

Falafel w najlepszym wydaniu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu