• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Śniadanie w walce z miażdżycą

Stworzone przez Michal Karas, 4 października 2017 w Zdrowie

Niejedzenie śniadania albo spożywanie małych porcji z rana może nawet podwoić ryzyko miażdżycy! To alarmujące odkrycie hiszpańskiego badania Progression and Early Detection of Atherosclerosis

Wspomniane badanie sugeruje, że osoby spożywające po przebudzeniu małe śniadanie lub pomijające ten posiłek całkowicie mają średnio dwukrotnie więcej zmian patologicznych związanych z miażdżycą od osób spożywających pełne śniadanie. W grupie ryzyka są ludzie pobierający przy śniadaniu mniej niż 5% dziennego spożycia kalorii (czyli dla 2000 kalorii to ok. 100 kalorii lub mniej przy śniadaniu).

Co ciekawe, to rosnące ryzyko jest niezależne od tradycyjnie rozpoznawalnych czynników ryzyka, jak palenie, wysoki cholesterol czy brak aktywności fizycznej. Tym samym zaniedbywanie śniadań jest oznaką niezdrowego trybu życia.

Wnioski są oparte na kohortowym badaniu 4 tys. pracowników biurowych w średnim wieku. Uczestnicy analizy byli monitorowani w okresie 6 lat pod kątem zaistnienia lub pogłębiania się zmian miażdżycowych. Następnie zmiany zestawiano w poszukiwaniu związku z potencjalnymi przyczynami, jak nawyki żywieniowe, aktywność fizyczna, rytm dobowy, czynniki psychospołeczne czy wystawienie na zanieczyszczenia.

Związek śniadań ze zdrowiem układu krwionośnego był już wcześniej dobrze znany, ale nowe badania pokazują bardzo dobitnie, jak duże jest ryzyko miażdżycy. Małe śniadania lub ich brak mają silny związek z rozwojem tej podstępnej choroby.

Warto pamiętać, że miażdżyca zaczyna się już w młodości, więc ujęcie w badaniu osób w średnim wieku nie powinno uspokajać młodszych czytelników za bardzo. Choć u młodzieży rzadko występują objawy, to tłuszcz osadzający się na ściankach tętnic z wiekiem odzywa się coraz boleśniej, ograniczając wydolność organizmu lub nawet prowadząc do zawału czy udaru.

Źródło: Journal of American College of Cardiology

Posted in Zdrowie | Tagged miażdżyca, nawyki żywieniowe, śniadanie, układ krwionośny, zdrowe nawyki

Zobacz także

Ile zjadłeś, tyle musisz spalić – informacja na produktach?→

Wykorzystaj wakacje, by uniknąć jesiennego przesilenia→

Skazani na zdrowe (lub niezdrowe) żywienie?→

Szybszy chód to dłuższe życie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu