• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Slow food wymyślili Włosi!

Stworzone przez Ela Makos, 31 października 2016 w Żywienie

Szybkie życie, brak czasu na zjedzenie kolejnego posiłku i natłok obowiązków sprawia, że czasami chcemy zwolnić. Jak wprowadzić to w życie? Wystarczy trzymać się zasad zgodnych z ideą slow food

Coraz więcej osób popiera, a wręcz promuje koncepcję slow food. To nic innego jak tylko uwydatnianie najwyższej jakości jedzenia i regionalnych produktów, a także zachęcanie do spotykania się z bliskimi osobami oraz spędzenie z nimi wolnego czasu. Najważniejsze jednak, aby w tym czasie skupić się wyłącznie na sobie i tworzeniu tych wyjątkowych relacji, a nie np. na korzystaniu z urządzeń mobilnych.

Idea slow food powstała ponad 30 lat temu, ale to teraz zyskuje dopiero popularność. Zainicjował ją Włoch – Carlo Petrini, sprzeciwił się on wówczas powstaniu znanej restauracji fast food, tuż obok Schodów Hiszpańskich w Rzymie. To on również stał za tym, aby czas posiłków był tym, który z przyjemnością spędzamy w gronie naszych najbliższych.

Slow food nie tylko pochodzi z Włoch, ale i jest tam w specjalny sposób celebrowane. W końcu to tamtejsza dieta jest uznawana za jedna z najsmaczniejszych na świecie. Dominują w niej produkty zbożowe, ryby, owoce morza i aromatyczne zioła. Nie bez powodu też twierdzi się, że ludzie z południa starego kontynentu cieszą się dobrym zdrowiem i pogodą ducha. Z pewnością pomocne w tym jest odpowiednie podejście do życia i celebrowanie każdej chwili, również tej spędzonej na jedzeniu posiłku. Pośpiech jest niewskazany, ponieważ potrawy przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów wymagają tym samym odpowiedniej oprawy. Na konsumpcję należy poświęcać więcej czasu, który pozwoli na rozkoszowanie się ich smakiem.

We włoskiej kuchni liczy się nie ilość a jakość poszczególnych dań. Nic zatem dziwnego, że do tych potraw nie używa się dużej ilości składników. Stawia się jednak przede wszystkim na ich jakość. Często wystarczą zatem jedynie zioła, makaron i oliwa z oliwek by na talerzu zagościł prawdziwie śródziemnomorski klimat.

Źródło: Synertime

Posted in Żywienie | Tagged bez pośpiechu, Carlo Petrini, inicjatywa, posiłki, slow food, spokój, w gronie znajomych

Zobacz także

Węglowodany w diecie sportowca→

Posiłki gimnazjalistów→

Nowe trendy żywieniowe→

Metabolizm jest programowany od początku→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu