• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Słoneczny chłodnik z kukurydzy

Stworzone przez Kalina Samek, 10 lipca 2024 w Przepisy

Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, a do tego najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy, pożywny i mało kaloryczny posiłek latem?

Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Chłodniki są łatwe w przygotowaniu, zapewniają odpowiednią dawkę energii, a jednocześnie nie są ciężkie dla układu pokarmowego. I wreszcie temperatura, która orzeźwia w upalne dni!

Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe, na bazie warzyw. To oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa. Dziś proponujemy chłodnik kukurydziany, który będzie delikatny w smaku i słodki pomimo braku cukru wśród składników.

Składniki (na 4 miseczki):

  • 3 puszki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.

chłodnik kukurydziany

Źródło: 38 PR

Posted in Przepisy | Tagged chłodnik, chłodnik kukurydziany, dieta wegetariańska, przepis wegetariański

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Wegetarianizm może być korzystny. Kiedy?→

„Wege” ma wiele zalet→

Dlaczego przechodzimy na wegetarianizm→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu