• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Ryzykowna ucieczka od produktów mlecznych

Stworzone przez Michal Karas, 24 kwietnia 2017 w Dieta

Tykającą bombą osteoporozy jest bezmleczna dieta coraz bardziej popularna wśród ludzi młodych – alarmuje „BBC News” powołując się na raport National Osteoporosis Society

Z opracowania tego wynika, że w Wielkiej Brytanii co piąta osoba przed 25. rokiem życia nie spożywa produktów mlecznych lub sięga po nie zbyt rzadko. Dieta co czwartego nastolatka zawiera mniej niż 400 mg wapnia dziennie, które i tak jest poziomem minimalnym, jaki zalecają specjaliści.

Dorośli powinni spożywać dziennie 700 mg wapnia, a osoby w wieku 11-18 lat – 1000 mg. Najlepszym jego źródłem są mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, a także ryby oraz orzechy i nasiona.

Raport National Osteoporosis Society objął badaniami 2 tys. osób, w tym 239 w wieku poniżej 25. lat oraz 339 od 16 do 35 roku życia.

Prof Susan Lanham-New z University of Surrey, ekspert National Osteoporosis Society podkreśla, że spożycie zawierających wapń produktów jest szczególnie ważne u osób młodych poniżej 25. roku życia, ponieważ od tego zależy budowa i gęstość ich kości. W późniejszym wieku można tylko ją utrzymać, a po ukończeniu 35 lat gęstość zaczyna się zmniejszać.

Jeśli gęstość kości jest zbyt mała, grozi to osteoporozą, szczególnie u kobiet. W Wielkiej Brytanii cierpi z jej powodu co druga kobieta po 50. roku życia oraz co piąty mężczyzna. Podobnie jest w Polsce.

Z badań Food Standards Agency wynika, że niskie spożycie mleka powoduje, że coraz częściej zdarza się nietolerancja mleka. W Wielkiej Brytanii występuje ona prawie u co drugiej osoby w wieku 16-24 lata oraz jedynie u 8 proc. ludzi po 75. roku życia.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Dieta | Tagged dieta, mleko, mleko w diecie, nabiał, osteoporoza, zdrowie

Zobacz także

Cytrusy i leki to złe połączenie!→

Woda ważna dla zdrowych nerek→

Nietrzymanie moczu da się poskromić→

Jak skutecznie zadbać o serce→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Suplementy odchudzające nie działają

    13 lipca 2025
  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025
  • W którym mieście rowerzyści mają najlepiej?

    7 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu