• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Rozgrzewający krem we włoskim stylu

Stworzone przez Michal Karas, 25 października 2017 w Przepisy

Chłodna jesień to idealny czas, aby do codziennego menu włączyć zupy, na przykład w formie gęstych kremów. To potrawa pełna różnorodnych warzyw, bogatych w wartościowe witaminy. Kremy we włoskim wydaniu, z dodatkami typu ser mozzarella czy bruchetty, to przepis na idealny, jesienny posiłek

Zwykle kojarzona z makaronami czy pizzą, włoska kuchnia słynie również z pysznych zup kremów. Mają one intensywny smak, który zawdzięczają dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw. Jednym z najpopularniejszych kremów jest ten przygotowywany z pomidorów. Najczęściej podawany jest z ciągnącym się serem mozzarella, chrupiącym pieczywem oraz świeżą bazylią.

Składniki:

  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 bagietki
  • ¼ kostki masła
  • garść pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Do miski przekładamy pomidory z puszki, które miksujemy za pomocą blendera. W garnku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię i całość smażymy około 2 minut. Kolejno wlewamy zmiksowane pomidory i wywar z warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu.

W tym samym czasie do małego naczynia wkładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy, a powstałym w ten sposób masłem czosnkowym smarujemy pokrojone na pół bagietki, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarelle oraz świeżą bazylią. Krem pomidorowy podajemy z upieczonymi bruschettami, które polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Posted in Przepisy | Tagged bazylia, cebula, czosnek, krem pomidorowy, włoskie jedzenie

Zobacz także

Czosnek, Twój bohater w kuchni→

Czosnek pokona mukowiscydozę?→

Pieczone buraki z morelami i tymiankową nutą→

Moc energii w sałatce z pesto→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu