Ocet jabłkowy nie bez przyczyny nazywany jest również „darem natury”. Wzbogaca on smak potraw, a także wspiera proces trawienia. Jak wpływa na nas ocet jabłkowy i czy naprawdę warto go stosować?
Nie od dziś wiadomo, że ocet może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Już w starożytności stosowano go jako lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach, stosował go także Hipokrates w dolegliwościach dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał go w zwalczaniu szkorbutu. Teraz miłośników octu również nie brakuje, a naturalny ocet stosowany z umiarem może wpłynąć nie tylko na smak potraw, ale i na procesy trawienne.
Ocet jabłkowy wykazuje rownież działanie zmniejszające apetyt. Spożywanie go w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę całego układu pokarmowego, spala tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu się. W efekcie przestajemy być głodni i jemy mniejsze porcje. Przyjmuje się, że osoby, które chcą zredukować masę ciała powinny spożywać ocet 3 razy dziennie w postaci wodnego roztworu (2 łyżki octu na szklankę wody). Napój należy pić na czczo, najlepiej przed obiadem i kolacją przez okres kilku tygodni. Dla złagodzenia smaku napój można dodatkowo osłodzić cukrem lub miodem.
Warto jednak pamiętać, aby w trakcie stosowania octu jabłkowego ściśle trzymać się ustalonej dawki. Jeśli będziemy go spożywać za dużo to możemy się spodziewać niechcianych problemów z żołądkiem. Co więcej, zalecane są również kilkutygodniowe przerwy w jego spożywaniu. Nie możemy również zapomnieć o tym, że w czasie stosowania octu jabłkowego powinniśmy ograniczyć wysokokaloryczne potrawy i tłuszcze nasycone oraz nie zapominać o aktywności fizycznej.
Źródło: 38 PR&Content Commnication