• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Nowy chleb – tani i wartościowy

Stworzone przez Karol Pisarski, 12 sierpnia 2016 w Przepisy, Zdrowie

Na nasz układ immunologiczny może wpływać… chleb. Chleb typu KR-IRL jest także bardziej odżywczy, a jego cena przystępna. Jak go wykonać?

Produkt jakim jest chleb typu KR-IRL to ogrom energii eliminującej głód. Wszystko dzięki glukozie naturalnej, która jest w nim zawarta. Czym jest glukoza naturalna? To ryż, kasze oraz owoce i warzywa. Zaopatrzenie się we wspomniany chleb może być problemem, ale każdy jest w stanie go jednak zrobić we własnym domu. Poniżej podajemy przepis.

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 400 g ryżu białego
  • 2,5 l wody
  • 150 g otrąb pszennych
  • przyprawy
  • 0,5 l przegotowanej wody

Kaszę, ryż oraz wodę gotujemy razem przez około 15 minut. Do gotowania dodajemy sól kamienną nieoczyszczoną, pieprz, kminek i ewentualnie zioła według własnego uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

Ugotowana kasza oraz ryż, które po tym procesie osiągną masę około 800 g, wchłoną całą zużytą przy tym wodę. Ułatwi to jednak późniejsze formowanie i lepsze klejenie tzw. mini chlebków. Do tego zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę, a więc 150 g otrąb pszennych i wszytko to dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody przegotowanej, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 l.

Z tego formujemy małe chlebki, kładziemy je na papierze do pieczenia ułożonym na blachach. Pieczemy to w piekarniku przez około 50-60 minut (temp. 250 stopni Celsjusza) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. Do chlebków nie należy dodawać miodu czy rodzynek, ponieważ one jedynie wzmagają otyłość i cukrzycę typu 2.

Pozostaje jeszcze kwestia ich ceny. Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB TYPU KR-IRL zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. eliminując głód, gwarantuje przy tym wzorcowe odżywienie biologicznie.

Źródło: Instytut naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie
fot. materiały prasowe

Posted in Przepisy, Zdrowie | Tagged chleb, głód, KR-IRL, przepis, syty, tani

Zobacz także

Dlaczego rano nie jestem głodny?→

Głodówki – czy mają sens?→

Od soli chce się jeść, a nie pić→

Pierś z kurczaka pieczona w pesto orzechowo-pietruszkowym→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu