• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Na tropie mitów żywieniowych

Stworzone przez Karol Pisarski, 14 lipca 2016 w Newsy, Żywienie

Już w sierpniu będzie można kupić zupełnie wywrotową książkę na temat jedzenia i przyrządzania posiłków. „Glutenowe kłamstwo i inne mity o tym, co jemy” to zupełnie nowe i świeże spojrzenie na nasz sposób odżywiania

Takie książki z pewnością nie zdarzają się zbyt często, a my, ufający mitom nie do końca im wierzymy. Dziennikarz naukowy, Alan Levinovitz, postanawia jednak wziąć na warsztat kilka kwestii związanych z naszym odżywianiem i udowodnić, że nasze dotychczasowe spojrzenie było błędne.

Ze sporym dystansem i w jasny sposób mówi o uzależnieniu od cukru, czy tym, w jaki sposób działa na nas spożycie tłuszczu, a do tego obala wiele kwestii dotyczących diety bezglutenowej, która niejednokrotnie uznawana jest za lek na całe zło tego świata. Pisze m.in. „Nigdy nie udowodniono, że to z winy glutenu jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.”

Alan Levinovitz z pewnością nie boi się kontrowersji. Omawia bowiem najczęściej powtarzane mity, które zdominowały m.in. amerykański styl odżywiania. Pokazuje jednak, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi on dyskusje wokół wielu obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Autor pokazuje nam jednak, jak przestać się bać jedzenia.

Levinovitz podkreśla wielokrotnie, że nadszedł czas, aby wyciągnąć na światło dzienne wszystkie mity dotyczące jedzenia. Dodaje też, że w naszej kuchni wcale nie ma cichych zabójców, a sklep nie jest żadną apteką. Ta książka z pewnością jest zupełnie inna od tych, które w ostatnim czasie pojawiły się na rynku. Jej premiera planowana jest na 3 sierpnia 2016 r.

Źródło: Burda

Posted in Newsy, Żywienie | Tagged dieta bezglutenowa, gluten, książka, mity, żywienie

Zobacz także

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

szklanki z różnymi napojami roślinnymi: napojem kokosowym, sojowym, migdałowym. owsianym i ryżowym, obok orzech kokosowy, ciemny ryż, owies, migdały, ziarna soiJogurty i napoje roślinne – czy to smaczny wybór?→

Czy dieta bezglutenowa zawsze jest zdrowa?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu