• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Moc kaszy

Stworzone przez Ela Makos, 25 kwietnia 2016 w Żywienie

Kasza stanowi jedną z wielkich niedocenionych na polskich stołach. Potrafi być zarówno bardzo sycąca, jak i dbać o piękną sylwetkę. Skąd bierze się jej moc?

Kasza to nic innego jak pozbawiona łuski, jadalna część nasion zbóż. Najpopularniejsze rodzaje powstają z ziaren gryki, jęczmienia, pszenicy i prosa. Tym, co sprawia, że na długo zaspokaja nasz apetyt jest duża zawartość skrobi. Niemniej wysoka kaloryczność nie oznacza, że negatywnie wpływa ona na sylwetkę. Tajemnica tkwi w węglowodanach złożonych. Znajdują się one w łuskach, a także zarodkach oczyszczonych ziaren. Poza tym jest ona również źródłem mikro- i makroelementów. Kasza to także dodatkowa dawka magnezu, cynku, żelaza, potasu, fosforu, witaminy z grupy B i witaminy E.

Warto pamiętać, że kasza to niezwykle skuteczne narzędzie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Miłośnicy diet bardzo często polegają właśnie na niej. Podobnie rzecz się ma z tymi, którzy po prostu dbają o zdrowy tryb życia. Kasza jest lepszym wyborem niż ziemniaki, ryż lub makaron nie tylko dlatego, że jest zdrowa, ale i znacznie bardziej sycąca. Co więcej, posiłki stworzone na jej bazie nie muszą być nudne. Kuskus w wersji light zachwyci nas na przykład jako główny składnik sałatki z awokado, pomidorami i wędzonym łososiem.  Apetyczną i korzystną dla zdrowia kompozycję stworzy Kasza Jęczmienna z warzywami sauté posypanymi świeżą bazylią, szczypiorkiem i kolendrą. Kasza gryczana natomiast przedstawi nam swoje aromatyczne oblicze, gdy przyrządzimy ją na wzór risotto, podsmażając w garnku z ziarnami ząbek utartego czosnku, cebulę oraz plasterek szynki parmeńskiej i zalewając całość niewielką ilością bulionu warzywnego.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Żywienie | Tagged kasza, kuskus, syta, właściwości

Zobacz także

Ocet jabłkowy, czyli “dar natury”→

Moc soku z granatu→

Jagody goji i ich właściwości→

Pyszny orkisz→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu