Jagody goji z dnia na dzień zyskują coraz wiekszą popularność. Co zawierają te owoce i dlaczego uznaje się je za tak zdrowe?
Jagody goji zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, a także w samej medycynie tybetańskiej. To podobno dzięki nim można uzyskać długowieczność, odporność i urodę. Nic dziwnego, że owoce te polubiły również gwiazdy. Ich fanką jest m.in. Madonna, która uwierzyła w niezwykłą moc tych owoców.
Coraz większą popularnością cieszą się one również w Polsce. Jagody goji, nazywane też „najzdrowszymi owocami świata” dostępne są w wielu różnych wariantach. Można je dodawać do posiłków, ale i mieć ze sobą w formie przekąski. Warto z nich skorzystać przyrządzając np. swoją owsiankę. Oprócz jagód goji przydadzą się wtedy m.in. płatki owsiane czy płatki gryczane.
Co tkwi w jagodach goji? Zawierają one β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Owoce te są źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Poza tym zawierają błonnik, węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Są również źródłem witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także takich minerałów, jak wapń, potas i cynk.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina E pomaga natomiast w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Źródło: Veneo