• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Makaron na zielono z żurawiną

Stworzone przez Michal Karas, 25 lipca 2024 w Przepisy

Wiosna i lato aż proszą się o zieloną dietę. Nie trzeba posuwać się wcale do detoksu, lecz dogodzić sobie nowymi, lżejszymi i zdrowymi smakami. Na przykład połączeniem awokado, szpinaku, groszku cukrowego i żurawiny. Na zdrowie!

Wreszcie są! Nie tylko nowalijki, ale komplet krajowych warzyw. W połączeniu z ociepleniem to idealna okazja dla zmiany diety na lżejszą i bardziej zieloną. A jeśli nie całej diety, to choćby lunchu w pracy, śniadania czy kolacji.

I choć na targu mamy całą rewię kolorów, za bazę powinna niezmiennie służyć zieleń. Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają kwas foliowy i chlorofil. Obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Oczyszczają z toksyn, pobudzają procesy trawienne, zapobiegają starzeniu się skóry, dlatego sięgajmy po kiwi, jarmuż, rukolę, zieloną paprykę, brokuły, groszek i awokado, które aby jeszcze bardziej podbić ich smak i właściwości odżywcze, możemy łączyć z orzechami i suszonymi owocami. Właśnie takie połączenie mamy dziś dla Was: trochę węglowodanów, dużo zieleni i pikanterii. Zapraszamy na łatwą w przygotowaniu pastę z suszoną żurawiną!

Składniki:

  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu
  • 200 g szpinaku baby
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g groszku cukrowego
  • 1 świeży ogórek
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy delikatnie groszek cukrowy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, tak aby szpinak nie stracił swojego koloru.

W tym samym czasie namaczamy żurawinę w ciepłej wodzie, ponieważ wyjęta wprost z woreczka jest przesycona cukrem, który producenci dodają dla poprawienia jej cierpkiego smaku. Po Do gotowego sosu dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, awokado i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą i pierzem do smaku. By podnieść wyrazistość smaku można zwiększyć ilość dodanego czosnku i pieprzu. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Źródło: 38PR

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczne przepisy, makaron z zielonymi warzywami, przepisy z awokado, szpinak, zielony groszek, żurawina

Zobacz także

Żurawina vs. Pęcherz 1:0→

Tost z awokado i żurawiną→

Ser pleśniowy z truskawkami→

Zrób szpinak dobrze, by pozostał zdrowy→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu