• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Lekkie połączenie: Makaron, hummus, pomidorki

Stworzone przez Karol Pisarski, 7 grudnia 2017 w Fit Kuchnia, Przepisy

Smaki Bliskiego Wschodu delikatnie połączone z tymi śródziemnomorskimi. To nasza propozycja na dziś i nie tylko – zwłaszcza jesienią i zimą dobrze poczuć bardziej wiosenną nutę w kuchni!

Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin strączkowych, ziół i aromatycznych przypraw. Jednym z przysmaków, który króluje w bliskowschodnim menu, jest hummus. To pasta z cieciorki połączona z kremem sezamowym. Jej delikatny smak sprawdzi się podczas przyrządzania codziennych posiłków.

Hummus to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna na całym świecie. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Hummus jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który na długo zapewnia uczucie sytości. To potrawa, którą można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Przykład mamy dla Was dziś!

Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 szklanka hummusu
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki oleju
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 3 garści zielonych oliwek
  • garść lici świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie: W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

makaron z hummusem i pomidorkami

Źródło: 38 PR

Posted in Fit Kuchnia, Przepisy | Tagged dieta dla zdrowia, hummus, makaron z hummusem, pomidorki koktajlowe

Zobacz także

Nie pij, będziesz zdrowszy!→

Dieta na obniżenie ciśnienia krwi→

Zespół jelita drażliwego a dieta→

Odżywianie dla lepszego treningu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu