• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Lekka sałatka z awokado – w sam raz do pracy

Stworzone przez Michal Karas, 21 lutego 2018 w Przepisy

Sałatka jako główny posiłek? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy? Po prostu, trzeba odpowiedniej sałatki.

Posiłek, który zabieramy do pracy lub szykujemy dziecku na drugie śniadanie, powinien być zdrowy i pełnowartościowy. Dlatego do plecaka czy torby warto zapakować produkty bogate w kwasy omega 3 i 6, węglowodany złożone oraz białko.

Chcąc przygotować drugie śniadanie, które dostarczy nam siły i odpowiedniej dawki składników odżywczych na niemal cały dzień, można pokierować się z poniższym przepisem na pyszną sałatkę z popularnym o każdej porze roku awokado. Dzięki nim nie odczujemy braku dodatków, takich jak mięso czy ziemniaki, a jednocześnie pozostaniemy syci przez kilka godzin.

Awokado, mimo tego że jest owocem, zawiera mało węglowodanów, a dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). Jest również źródłem wielu witamin i potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Składniki:

  • ½ awokado
  • 3 łyżki groszku
  • 2 rzodkiewki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Ogórek zielony
  • Kiełki fasoli mung
  • Czerwona kapusta
  • Sok z ½ limonki (na kwaśno)
  • lub grudki granatu (na słodko)
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy z niego pestkę i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy w misce, polewamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.

Smacznego!

Źródło przepisu: 38 PR

Posted in Przepisy | Tagged awokado, kiełki fasoli mung, lekka sałatka, posiłek do pracy, rzodkiewka, sałatka fit, zielony groszek

Zobacz także

Makaron na zielono z żurawiną→

Niezwykłe właściwości awokado→

Wczesną wiosną postaw na rzodkiew i szczypior→

Sałatka z figą – zdrowe urozmaicenie→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu