• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Czosnek pokona mukowiscydozę?

Stworzone przez Michal Karas, 29 stycznia 2018 w Zdrowie

Aktywny związek siarki zawarty w czosnku może być wykorzystywany w walce z bakteriami u pacjentów cierpiących na chroniczne schorzenia – wynika z nowego badania Uniwersytetu Kopenhaskiego

– Bardzo liczymy, że uda się przełożyć to na leczenie pacjentów, którzy mają złe rokowania, choćby chorych na mukowiscydozę. Już w tej chwili mamy wystarczająco dużą wiedzę, by – wspólnie z prywatną firmą – wyprodukować lek na bazie tej substancji i zacząć go testować na ludziach – cieszy się dr Tim Holm Jakobsen z Costerton Biofilm Center, na Wydziale Immunologii i Mikrobiologii.

Najnowsze badanie to kontynuacja pracy prof. Michaela Givskova, który już w 2005 pracował nad działaniem czosnku na bakterie. Wtedy ustalił, że ekstrakt z czosnku jest w stanie zatrzymać bakterie. Nowe wyniki, opublikowane na łamach „Scientific Reports”, bliżej przyglądają się możliwości przeciwdziałania dwóm rodzajom bakterii.

– Dwa analizowane przez nas rodzaje bakterii (Staphylococcus aureus oraz Pseudomonas aeruginosa – przyp. red.) są bardzo istotne. Należą do dwóch zupełnie różnych rodzin bakterii i są zwykle zwalczane różnymi sposobami. A jednak związek zawarty w czosnku zwalcza je obie naraz, więc może okazać się bardzo skuteczny w połączeniu z antybiotykiem – zauważa Tim Holm Jakobsen.

Materiał badawczy od lat wskazuje, że czosnek jest najsilniejszym naturalnym źródłem ochrony przed bakteriami. Nowe badanie dodaje do istniejącej wiedzy fakt, że związek siarki z czosnku niszczy biofilm bakterii, przez co czyni je podatnymi na działanie innych leków.

Źródło: Scientific Reports

Posted in Zdrowie | Tagged bakterie, czosnek, mukowiscydoza, przeciwbakteryjne

Zobacz także

Czosnek, Twój bohater w kuchni→

Wszystko o wycofywanych mrożonkach z kukurydzą→

Rozgrzewający krem we włoskim stylu→

Pieczone buraki z morelami i tymiankową nutą→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu