• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Cukier sprzyja depresji, ale tylko u panów

Stworzone przez Michal Karas, 28 lipca 2017 w Facet

Duże spożycie cukru już po pięciu latach prowadzi do zwiększonego ryzyka zaburzeń nastroju, z depresją włącznie. To niepokojące odkrycie zupełnie nie występuje u kobiet

Najnowsze badanie University College London pokazuje, jak bardzo związane ze sobą są cukier i zaburzenia nastroju. To nie nowość, ponieważ już trzy inne brytyjskie analizy sugerowały takie połączenie. Nowe jest natomiast to, że związek występuje tylko u mężczyzn, u kobiet go nie zaobserwowano.

Dlaczego? Statystycznie kobiety spożywają po prostu mniej cukru, a właśnie jego ilość jest kluczowa. W badanej próbie nie wystąpił związek z zaburzeniami u osób spożywających najmniej cukru – poniżej 40g dziennie. Jednak u mężczyzn jedzących więcej niż 67g cukru dziennie ryzyko wystąpienia depresji rośnie aż o 23 procent!

Jak zwykle w takim badaniu, pojawia się pytanie, czy przeprowadzono je prawidłowo i relacja pomiędzy jedzeniem i piciem cukru faktycznie występuje. Otóż badacze wzięli pod lupę dane pochodzące ze starej już analizy (program Whitehall II z lat 80., próba 7 tys. osób, w tym aż 5 tys. mężczyzn), ale zbadali je w inny sposób. Szukali właśnie związku pomiędzy spożyciem cukru i wystąpieniem zróżnicowanych zaburzeń.

Depresja to poważne zagrożenie, więc skąd pewność, że to cukier ją powoduje? Może jest odwrotnie: panowie zajadają smutki słodkościami? Nie, okazało się, że właśnie spożycie cukru może być przyczyną zaburzeń psychicznych.

– Właśnie dlatego to badanie jest tak ważne. Ponieważ jako pierwsze dowodzi, że zwiększona zapadalność na zaburzenia psychiczne – głównie lękowe i depresję – u mężczyzn jedzących najwięcej cukru nie może być wyjaśnione „zajadaniem smutków”. Jednocześnie ten związek jest skomplikowany, dlatego potrzebujemy dalszych badań – zapewnia psychiatra, prof. Rob Howard.

Źródło: Scientific Reports

Posted in Facet | Tagged cukier, depresja, słodycze, spożycie cukru, zaburzenia emocjonalne, zaburzenia lękowe

Zobacz także

Prosty sposób na obcięcie spożywanego cukru→

Do psychiatry czy do psychologa?→

Męska depresja wygląda nieco inaczej→

Nieznane twarze depresji→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu