• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Burgery wegańskie – smakują tak dobrze, jak wyglądają

Stworzone przez Edyta Nowicka, 10 listopada 2017 w Fit Kuchnia, Przepisy

Jeśli nie znasz diety wegańskiej, pewnie spojrzysz na te burgery sceptycznie. Więc nie myśl o części „wege”, a o burgerach, ale nieco zdrowszych od tradycyjnego fast foodu. Kto wie, może patrzysz na nową kulinarną przygodę…

Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo, które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, ale i u nas sprawdza się od dawna. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera. Z kolei zamiennikiem majonezu będzie ten przygotowany na bazie tofu.

Składniki:

Na burgery:

  • 1 puszka cieciorki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • pieprz

Na majonez z tofu:

  • 180 g miękkiego tofu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki hummusu
  • 8 liści sałaty
  • garść kiełków
  • 4 bułki

Przygotowanie: Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.

W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.

Źródło: 38 PR

Posted in Fit Kuchnia, Przepisy | Tagged burger, cieciorka, przepisy, przepisy wegańskie, tofu, wegańskie burgery

Zobacz także

Najnowsza książka Jamiego Olivera: Po prostu Jamie→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

Dieta ketogeniczna. Najlepsze przepisy→

Tofu korzystne dla serca→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu