Jeżeli kochasz łakocie w formie babeczek i równocześnie masz słabość do bananów to nie może być lepszego połączenia niż bananowe babeczki! Okazuje się, że zrobienie ich wcale nie jest trudne…
BANANOWE BABECZKI
- 4 banany
- 2 jajka
- ½ wiórków kokosowych
- łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek (do smarowania formy)
- opcjonalnie ¼ szklanki kakao (jeśli chcemy zjeść kakaowe babeczki)
Banany obrałam i pokroiłam. Dodałam jajka, wiórki kokosowe oraz miód. Wszystkie składniki zblendowałam. Na koniec dodałam sodę oczyszczoną i mocno wymieszałam. Jeżeli chcemy babeczki w wersji kakaowej to dodajemy kakao.
Formę sylikonową do babeczek wysmarowałam oliwą z oliwek. Ciasto wlałam do foremek i wstawiłam do piekarnika wcześniej już rozgrzanego do 180 stopni w trybie góra-dół z termoobiegiem. Babeczki piekłam 25 minut.
Emilia Zielonka