Bez smakołyków życie wielu ludzi nie ma najmniejszego sensu. Zamiast jednak sięgać po czekoladowe przekąski warto spróbować na przykład pysznego ciasta z dyni
CIASTO Z DYNI
- ½ szklanki puree z dyni
- ½ szklanki masła migdałowego bądź orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- olej kokosowy
Dynie umyłam, pokroiłam na kawałki i zblendowałam. Do tak zrobionego puree z dyni dodałam masło migdałowe, miód, jajka, sól, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko zmieszałam do uzyskania jednolitej masy. Foremkę do pieczenia wysmarowałam olejem kokosowym i wlałam ciasto. Piekarnik rozgrzałam między do 180 stopni i piekłam 30 minut.
Emilia Zielonka