Długi, majowy weekend to dobry czas, by zaszaleć w kuchni. Tym razem proponujemy Wam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 cukinie
- pół papryki
- 250g pieczarek
- pół cebuli czerwonej
- pieprz kolorowy
- mielona papryka ostra
- oliwa z oliwek
Mięso na małym ogniu z dodatkiem oliwy podsmażyłam na patelni. Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyłam, a pozostały miąższ dodałam do smażącego się mięsa. Paprykę, pieczarki, cebulę pokroiłam w małą kostkę i dodałam do mięsa, wszystko poddusiłam przez kilka minut, na małym ogniu (jeżeli jest taka potrzeba dodać trochę wody). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni w trybie góra-dół z termoobiegiem. Farsz z patelni nałożyć do wydrążonych połówek cukinii, ułożyć je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut.
Emilia Zielonka