• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Kłopotliwa plamka żółta

Stworzone przez Ela Makos, 21 marca 2016 w Zdrowie

Jeżeli z roku na rok widzisz coraz gorzej to być może problem tkwi w plamce żółtej. To jej zwyrodnienie stanowi przyczynę utraty wzroku wśród wielu osób

Problem dotyczy szczególnie osób znajdujących się po 50. roku życia. Na zwyrodnienie plamki żółtej, które związane jest właśnie z wiekiem (AMD) cierpi około miliona Polaków. Na świecie boryka się tym około 150 milionów ludzi. Utrata wzroku często zależna jest jednak od szybkości reakcji. Wiele osób nie przejmuje się swoim wzrokiem i nie bada go wystarczająco często.

Choroba niszczy plamkę żółtą, tj. centralną część siatkówki, odpowiedzialną za ostre widzenie. Powoduje to spadek ostrości obrazu zwłaszcza w centralnej części pola widzenia. Wszystko zaczyna się od problemów z poruszaniem, co przekłada się na poczucie bezpieczeństwa chorych osób. Nie chcą one wychodzić poza swój dom, gdyż to miejsce jest dla nich po prostu znane.

Pogarsza się również rozróżnianie barw i dochodzi do zniekształcenia obrazu. Dlatego, w wykrywaniu AMD bardzo ważną rolę odgrywa prosty test Amslera, który każdy z nas może wykonywać sam. Jest to pokratkowana kartka papieru z zaznaczoną w środku kropką. Należy się jej przyglądać jednym okiem, po zakryciu drugiego. Jeśli okaże się, że linie na kartce falują konieczne jest zgłoszenie się do okulisty.

Ważne jest też regularne badania dna oka. To ono pozwala sprawdzić czy nie ma żadnych niepożądanych zmian w plamce. Osoby, po 50. roku życia powinny je wykonywać przynajmniej raz w roku. Wiek, jest bowiem jednym z czynników ryzyka AMD. Jakie czynniki należy brać jeszcze pod uwagę? Jednym z istotnych jest także płeć, ponieważ kobiety są bardziej podatne na tę chorobę. Podobnie jest z białą rasą czy jasnym kolorem oczu. One są bowiem bardziej narażone na szkodliwy wpływ UV. Idąc tym tropem warto zwrócić uwagę na to, by nie narażać się na zbytnią ekspozycję na promienie UV. Czynniki wywołujące problemy z plamką żółtą to także palenie papierosów, otyłość, nadciśnienie tętnicze, dieta uboga w tzw. przeciwutleniacze, jak luteina i zeaksantyna czy niektóre witaminy.

U zdecydowanej większości pacjentów, którzy cierpią na tzw. suchą postać AMD choroba rozwija się stopniowo i po wielu latach prowadzi do praktycznej ślepoty. W takich przypadkach pacjenci zachowują resztki wzroku jednak nie są już samodzielni. Ta odmiana AMD zwiększa jednak ryzyko pojawienia się groźnej postaci choroby, tzw. wysiękowej. Występuje ona u ok. 20%. chorych na AMD i może prowadzić do utraty wzroku już po kilku miesiącach.

W przypadku tej ciężkiej odmiany choroby można jednak zastosować leczenie, które nie tylko powstrzymuje jej rozwój, ale u części pacjentów poprawia widzenie. Jest to przeciwciało o nazwie ranibizumab, które wstrzykuje się do ciała szklistego od 6 do 8 razy w roku. Terapia daje efekty tylko wówczas, gdy AMD zostanie zdiagnozowana odpowiednio wcześnie.

Na postać suchą, która postępuje znacznie wolniej, nie ma skutecznego leku. Jednak wczesne jej wykrycie pozwala tak zmodyfikować styl życia, by spowolnić postępy choroby. Chodzi m.in. o rzucenie palenia oraz wzbogacenie diety w przeciwutleniacze, z których najważniejszymi są luteina i zeaksantyna. Te naturalne barwniki plamki chronią ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. U pacjentów z AMD stężenie luteiny i zeaksantyny w plamce i we krwi jest obniżone.

Które produkty są zalecane przy tego rodzaju dolegliwościach? Z pewnością dobrze jest spożywać brokuły, zielony groszek, kapusta włoska, jarmuż, szpinak, dynia, cukinia, papryka, pomidory, zielone oliwki, a także w żółtkach jaj. Ważne jest, by obydwa związki dostarczać równomiernie, ponieważ to warunkuje ich odpowiednie proporcje w plamce. Istotne jest także spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged AMD, badanie dna oka, niewidomy, plamka żółta, ślepota

Zobacz także

Niewidomi z nowym urządzeniem→

Jaskra bywa podstępna→

Na złość jaskrze→

Woda ważna dla zdrowych nerek→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu