• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wołowina z warzywami

Stworzone przez Redakcja, 23 grudnia 2015 w Przepisy

Soczysty kawałek mięsa i porcja warzyw to świetna, zdrowa i dietetyczna propozycja na kolację. Jeśli brakuje Wam pomysłów, polecam wypróbować dzisiejszy przepis na wołowinę z warzywami.

Składniki:
– 150 g polędwicy wołowej
– 1 łyżka oleju kokoswego
– 100 g fasolki zielonej
– 100 g fasolki żółtej
– 2 łyżeczki oleju z awokado
– 1 marchewka
– 3 – 4 pieczarki
– szczypta soli i pieprzu
– ząbek czosnku
– koperek i gałązka rozmarynu

Przygotowanie
Najchudszym i najlepszym jakościowo kawałkiem mięsa będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu.
Następnie należy rozgrzać patelnię – powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka. Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.
Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).
W tym czasie blanszujemy warzywa przez kilkakrotne zanurzenie w gorącej wodzie i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy pieczarki, dodajemy zblanszowane warzywa, doprawiamy ostrą papryką i trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty. Na koniec polewamy olejem z awokado, posypujemy koperkiem i podajemy z ciepłym mięsem.

Kaloryczność: 334 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 10 g

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczne dania, fit kuchnia Jacka Bilczyńskiego, fit przepisy

Zobacz także

Dietetyczny piernik→

Tost z awokado i żurawiną→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Sałatka z roszponką, pomarańczą i orzechami→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu