• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie – sprawdź, co oznaczają

Stworzone przez Magda Nowak, 1 grudnia 2020 w Dieta

Przygotowywanie w domu posiłków, które zazwyczaj jadaliśmy w ulubionej restauracji, nie musi być dużym wyzwaniem. Wystarczy poznać kilka przydatnych terminów, które pozwolą nam przenieść gotowanie na wyższy poziom i w pełni zrozumieć treść przepisów. Flambirowanie, trybowanie, garnirowanie, a może al dente? To tylko niektóre z nich. Sprawdźcie, co naprawdę oznaczają.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności, takiej jak mleko, ser, jogurt, piwo, cydry owocowe, wino i inne produkty spożywcze do wystarczająco wysokiej temperatury i przez wystarczający okres, aby zniszczyć szkodliwe mikroorganizmy. Pasteryzacja produktu zazwyczaj oznacza usunięcie szkodliwych bakterii.

Blanszowanie

Blanszowanie to technika przygotowywania posiłków, w której żywność jest krótko zanurzana w gorącym płynie, takim jak wrząca woda lub olej. Owoce, warzywa i orzechy to produkty najczęściej blanszowane, każde z różnych powodów. Czasami może to być zmiękczenie lub poluzowanie skóry, aby ułatwić jej obieranie, lub po prostu rozjaśnienie koloru. Typowy czas blanszowania wynosi od 30 do 60 sekund.

Al dente

Termin al dente pochodzi od włoskiego wyrażenia, które tłumaczy się jako „na ząb”. Makaron po ugotowaniu al dente powinien być delikatny, ale nadal twardy. Należy pamiętać, że w przypadku świeżego makaronu osiągnięcie poziomu al dente będzie znacznie szybsze, ponieważ świeży makaron musi być gotowany trochę krócej.

Flambirowanie

Termin flambirowanie pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego „płonący”. Flambirowanie oznacza podpalanie potraw z dodatkiem rumu lub innego mocnego alkoholu. Odbywa się to w celu uzyskania zaskakującego efektu i rozwinięcia bogatego smaku. Polskie określenie na flambirowanie to tzw. płonący półmisek.

Sos beszamel

Sos beszamelowy znany również jako biały sos to sos zrobiony z zasmażki (masła i mąki) i mleka. Od XVII wieku jest uważany za jeden z najbardziej popularnych sosów kuchni francuskiej. Sos beszamel najczęściej wykorzystywany jest do lasagne. Można jednak wykorzystać go jako bazę do innych sosów np. sosu serowego.

Trybowanie

Trybowanie to po prostu usuwanie z surowego mięsa lub ryb wszystkich niepożądanych części: kości, skóry, nadmiaru tłuszczu, włókien lub ości. Trybowanie wykonuje się jeszcze przed obróbką. Trybowanie w wielu przepisach znajduje się także pod hasłem „luzowanie”.

Garnirowanie

Garnirowanie to nic innego jak dekorowanie dania lub napoju ozdobą z owocu, lub warzywa. Garnirowanie w wielu przypadkach może nadać dodatkowy lub kontrastowy smak, choć niektóre ozdoby są wybierane głównie w celu zwiększenia efektu wizualnego.

Kandyzowanie

Kandyzowanie to popularny sposób konserwowania owoców, który bazuje na kilkukrotnym smażeniu w gęstym cukrowym syropie, dzięki czemu zachowują pożądany kształt. Kandyzować można zarówno elementy owoców (np. skórkę z cytryny), jak i całe owoce np. gruszkę, śliwkę, czy jabłko.

Karmelizacja

Karmel to palony cukier, który przygotowuje się poprzez podgrzewanie kryształków do momentu, aż zmienią konsystencję i kolor. Karmelizacja zaś to proces, na który składa się odparowywanie wody oraz rozbijanie cząsteczek cukru. Karmelizacja stosowana jest do nadawania smaku i koloru kawie, słodyczom, czy piwie.

Źródło: materiały prasowe Commplace

Posted in Dieta | Tagged flambirowanie, gotowanie, kuchnia, potrawy, przygotowanie potraw, zdrowa dieta

Zobacz także

Jak skutecznie zadbać o serce→

Gdzie się kryją tłuszcze trans→

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu