• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Warzywne curry z bakaliami

Stworzone przez Michal Karas, 9 kwietnia 2018 w Przepisy

Indyjska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów. To także świetny sposób, by urozmaicić swoją dietę bez odchodzenia od krajowych warzyw. Oto pomysł na rozgrzewające curry z bakaliami, które zadowoli niejedne gusta!

Kurkumina i imbir, będące bazą wielu rodzajów curry, są znane z intensywnego smaku i koloru, ale również z korzystnych właściwości. Antybakteryjne i wspierające odporność, te orientalne korzenie możemy śmiało połączyć z krajowymi warzywami oraz energetycznymi bakaliami, by dodać pikanterii i nowego smaku zdrowej diecie. Oto nasz dzisiejszy pomysł na bezmięsne curry!

Składniki:

  • główka małego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • olej sezamowy
  • 75g orzechów nerkowca
  • 150g rodzynek
  • kilka liści kolendry

Przygotowanie: Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacamy jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podajemy z kolendrą.

Źródło: 38 PR

Posted in Przepisy | Tagged curry warzywne, curry z bakaliami, czerwone curry, fit przepisy, orzechy nerkowca

Zobacz także

Dietetyczny piernik→

Tost z awokado i żurawiną→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Sałatka z roszponką, pomarańczą i orzechami→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu