Gdy podczas wigilijnej kolacji na stole pojawiają się tradycyjne potrawy nie zawsze wiemy, w jaki sposób je skonsumować. Wszystko wynika jednak z zasad savoir-vivre. Jak zatem zjeść rybę i inne problematyczne potrawy, a przy tym pokazać swoje dobre maniery?
Ryba to jedna z głównych bohaterek wigilijnego wieczoru. Może się pojawić zarówno w wersji smażonej, nadziewanej, w galarecie jak i po żydowsku. Niezależnie od tego, w jakie formie zostanie zaserwowana, może sprawić sporo trudności. Warto wiedzieć, że ryby – wbrew przyjętym zwyczajom – nie powinno się spożywać dwoma widelcami, a tradycyjnie nożem i widelcem, najlepiej dedykowanymi do tego rodzaju potrawy. Problematyczne ości wyciąga się z ust za pomocą widelca i odkłada na specjalnie do tego przeznaczony talerzyk.
Ta potrawa nie jest jedyną wśród tych, które mogą sprawić nam problem. Kłopotliwych jest również kilka innych. W Polsce na wigilijną kolację gotuje się zwykle barszcz czerwony z uszkami oraz zupę grzybową. Jak powinno się je spożywać? Zgodnie z zasadami savoir-vivre, zupy je się końcem łyżki – nigdy bokiem. Gdy na talerzu zostanie nam już niewiele płynu, możemy delikatnie odchylić talerz od siebie, by móc zjeść danie do końca. W dobrym tonie jest także pozostawienie ostatków zupy na talerzu. A co robimy z chlebem bądź bułkami dodawanymi do potraw? Wbrew powszechnej opinii, pieczywa będącego dodatkiem do potrawy nie kroi się nożem, tylko łamie. Ostatnia reguła dotyczy napojów: jeśli chcemy się napić, powinniśmy wcześniej lekko wytrzeć usta serwetą. Zapobiegnie to pozostawieniu nieestetycznego śladu ust na brzegu szklanki.
Wiele błędów, które popełniamy przy stole wynika z naszej nieświadomości. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z niektórych zwyczajów. Część osób nie zdaje sobie np. sprawy z tego, że rozpoczęcie posiłku zawsze inicjuje gospodarz, mówiąc „smacznego”. Niekulturalnym nawykiem wielu z nas jest także dmuchanie na gorące danie czy zbyt głośne spożywanie go. Gdy potrawa ze względu na za wysoką temperaturę nie nadaje się jeszcze do jedzenia, powinniśmy spokojnie dać jej ostygnąć.
Istotne jest także to, aby nie kłaść brudnych sztućców na obrusie. Nie wolno ich także opierać o zastawę. W momencie gdy skończymy posiłek połóżmy je na talerzu. Nóż i widelec powinny leżeć równolegle do siebie, trzonkami zwróconymi na godzinę piątą. Nigdy nie wycieramy serwetą talerza ani sztućców. Wycieranie talerza z resztek jedzenia za pomocą chleba także nie jest dobrze widziane.
Źródło: Synertime