Zdrowa, dietetyczna tortilla? Czemu nie, pod warunkiem, że użyjemy tej pełnoziarnistej i przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Oto nasza dzisiejsza propozycja.
Składniki:
– 1 tortilla pełnoziarnista
– 4 plasterki chudej wędliny drobiowej bez konserwantów
– 15 g sera typu cheedar
– 2 duże liście sałaty zielonej
– 1/4 papryki czerwonej
– 3 łyżeczki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
– 1 ząbek czosnku
– ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Na tortilli ułożyć sałatę, dodać plasterki wędliny, tarty ser, oraz pokrojona paprykę. Jogurt wymieszać z tartym czosnkiem i ostrą papryką w proszku. Powstały sos umieścić na tortilli. Zawinąć i umieścić na blasze wyłożonej folią aluminiową. Podgrzewać przez 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Kaloryczność: 282 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 37 g