Już w sierpniu będzie można kupić zupełnie wywrotową książkę na temat jedzenia i przyrządzania posiłków. „Glutenowe kłamstwo i inne mity o tym, co jemy” to zupełnie nowe i świeże spojrzenie na nasz sposób odżywiania
Takie książki z pewnością nie zdarzają się zbyt często, a my, ufający mitom nie do końca im wierzymy. Dziennikarz naukowy, Alan Levinovitz, postanawia jednak wziąć na warsztat kilka kwestii związanych z naszym odżywianiem i udowodnić, że nasze dotychczasowe spojrzenie było błędne.
Ze sporym dystansem i w jasny sposób mówi o uzależnieniu od cukru, czy tym, w jaki sposób działa na nas spożycie tłuszczu, a do tego obala wiele kwestii dotyczących diety bezglutenowej, która niejednokrotnie uznawana jest za lek na całe zło tego świata. Pisze m.in. „Nigdy nie udowodniono, że to z winy glutenu jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.”
Alan Levinovitz z pewnością nie boi się kontrowersji. Omawia bowiem najczęściej powtarzane mity, które zdominowały m.in. amerykański styl odżywiania. Pokazuje jednak, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi on dyskusje wokół wielu obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Autor pokazuje nam jednak, jak przestać się bać jedzenia.
Levinovitz podkreśla wielokrotnie, że nadszedł czas, aby wyciągnąć na światło dzienne wszystkie mity dotyczące jedzenia. Dodaje też, że w naszej kuchni wcale nie ma cichych zabójców, a sklep nie jest żadną apteką. Ta książka z pewnością jest zupełnie inna od tych, które w ostatnim czasie pojawiły się na rynku. Jej premiera planowana jest na 3 sierpnia 2016 r.
Źródło: Burda