Słońce za oknami zachęca nas nie tylko do spacerów i aktywności, ale również do wprowadzenia pewnych nowości do diety. Pomóc nam w tym mogą owoce, które pojawiają się właśnie na sklepowych półkach. To właśnie one mogą sprawić, że zaczniemy łapać większą ilość wiosennego słońca
Wiosna to czas, w którym poziom witaminy D w naszym organiźmie powoli zaczyna wzrastać. Jest nam ona potrzebna między innymi po to, aby czuć się i wyglądać młodziej. W końcu witamina D uznawana jest za witaminę młodości, a więc taką, która opóźnia procesy starzenia. Skoro młodość chcieliby zachować niemal wszyscy to niemal wszyscy powinni też w odpowiedni sposób gromadzić witaminę D i wspomagać jej działanie.
Naturalnym źródłem witaminy D dla człowieka jest jej synteza w skórze, która następuje pod wpływem promieniowania UVB. Pod wpływem słońca powstaje jednak w skórze naturalny czynnik ochronny – ciemny barwnik melanina, który silnie hamuje syntezę witaminy D. To właśnie z tego względu opalanie na ciemny brąz jest niezdrowe.
Aby zbierać ją w odpowiedni sposób należy oczywiście przestrzegać pewnych zasad, zarówno w kwestii prowadzonego trybu życia, jak i odżywiania. Ważna będzie tutaj nie tylko liczba przesypianych przez nas godzin, ale i poranna kawa. Warto pamiętać o tym, że picie jej przed wyjściem na słońce wcale nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że podwyższa ona ciśnienie, a słońce połączone z pobudzonymi naczyniami krwionośnymi może skutkować osłabieniem ich oraz kilkoma innymi skutkami ubocznymi. Pod wpływem tego na skórze mogą się pojawić na przykład pajączki czy nawet żylaki.
Jeżeli chcemy w odpowiedni sposób przygotować nasze ciało na spotkanie ze słońcem dobrze jest także skorzystać z koktajlu, który psychodietetyk i psycholog zdrowia Lidia Szeworska nazywa „Łapaczem słońca”. Radzi ona, aby przed spacerem przygotować i wypić koktajl, który z pewnością pomoże w łapaniu witaminy D, a także wzmocni organizm i zwiększy odporność w te mniej słoneczne wiosenne dni. Jak go przyrządzić? Do 150 ml. maślanki (1.5 -2.0 %) należy dodać sezonowy owoc, na przykład 5 średniej wielkości truskawek, pól banana, morele czy brzoskwinię. Dostarczymy w ten sposób organizmowi nie tylko korzystną dawkę owoców, ale też dzienna porcję nabiału, czyli pierwiastki minerały i substancje odżywcze do kumulowania witaminy D jak również do odżywiania układu kostnego czy układu mięśniowego jeżeli aktywność będzie zwiększona dla zdrowia, a nie tylko dla rekreacji. Pamiętajmy jednak, że koktajle nie muszą być wieloskładnikowe żeby były zdrowe. Wystarczyć może także jeden wybrany przez nas składnik.
Źródło: www.prasoweinfo.pl