• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zdrowa dieta to dłuższe życie

Stworzone przez Ela Makos, 16 maja 2016 w Żywienie

Ci, którzy nadal uważają, że odpowiednia dieta nie ma wpływu na nasze zdrowie powinni nieco zmienić swoje zdanie. Sposób żywienia może wpłynąć między innymi na to czy zachorujemy na nowotwór lub inne choroby

Dane z ubiegłego roku wskazują na to, że w Polsce spada zachorowalność na niektóre nowotwory, szczególnie żołądka, wątroby, trzustki i przełyku. Zachorowalność na nowotwór żołądka w ostatnich latach spadła nawet o 70%. Nie stało się tak jednak bez przyczyny. Z wyliczeń badaczy wynika, że stało się tak przede wszystkim dzięki zmianom w odżywianiu i przechowywaniu żywności.

W przypadku innych nowotworów sprawa ma się podobnie. Od 1995 r. zachorowalność na raka wątroby spadła o 40% wśród mężczyzn i aż o 66% u kobiet. W tym samym okresie zmniejszyła się liczba przypadków raka trzustki: o 33% wśród mężczyzn i o 20% u kobiet. Mężczyźni o 31% rzadziej chorują na raka przełyku, a wśród kobiet o 65% spadła zachorowalność na raka pęcherzyka żółciowego.

Ciągle zmniejszane jest też tempo zachorowalności na nowotwór jelita grubego, który bezpośrednio łączy się ze sposobem odżywiania. Z raportu Instytutu Żywności i Żywienia obejmującego lata 1960-2011 wynika, że nieprawidłowa dieta, zwłaszcza wysokie spożyciu tłuszczów i cukrów prostych, a także nadwaga, w aż 30-70% odpowiadają za powstawanie różnych typów nowotworów

Specjaliści uważają, że szczególnie dobrze widać to na przykładzie raka żołądka, jednego z najbardziej złośliwych nowotworów. Spadek zachorowalności na ten nowotwór wyraźnie przypada okres, w którym część Polaków zmieniła dietę na bardziej korzystną dla zdrowia. Przykładowo w latach 1960-2005 spożycie owoców zwiększyło się w naszym kraju aż 2,5-krotnie, a warzyw – o 41%.

Zdaniem specjalistów ważna jest również częstotliwość spożywania warzyw i owoców. Gdy sięgamy po nie od jednego do trzech razy dziennie, ryzyko zachorowania na nowotwory zmniejsza się o 14% Spożywanie ich trzy do pięciu razy dziennie sprawia, że spada ono o 29%, a pięć-siedem razy – o 36%.

Warto zatem zwracać uwagę na to co jemy, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Odpowiednie odżywianie może sprawić, że będziemy se cieszyć życiem dłużej i będziemy mogli przetrwać ten czas bez zwracania uwagi na nowotwory czy inne choroby.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged dieta, nowotwór, wątroby, zdrowa, żołądka, żywienie

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu