• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zamiast kiełbasy rzuć owoce na ruszt

Stworzone przez Michal Karas, 25 maja 2017 w Przepisy

Podczas wspólnego grillowania większość z nas stawia zwykle na dania mięsne i warzywne. Tymczasem, by zaskoczyć naszych gości nietuzinkowym, grillowanym deserem na bazie świeżych owoców, wystarczy pamiętać o kilku zasadach ich przyrządzania

Kochamy grillować, nawet jeśli pogoda temu nie sprzyja. Przed weekendem majowym, wbrew prognozom, Polacy rzucili się na półki z produktami do grillowania. Ba, autor tego tekstu, ku swojemu zdziwieniu zresztą, zainaugurował sezon grillowy już w lutym, gdy warunki na kilka dni zadziwiająco sprzyjały. Ale teraz nie o tym. Co byście powiedzieli, gdyby tradycyjne kiełbasy, karkówki i szaszłyki zastąpić (lub uzupełnić!) słodkościami z grilla?

Większość owoców nadaje się do grillowania, choć należy unikać tych zbyt dojrzałych i miękkich, ponieważ z zasady owoce miękną i stają się jeszcze słodsze niż przed rzuceniem na ruszt. Trzeba też uważać, ponieważ przypalają się znacznie łatwiej niż mięsa. Obserwujmy je więc i obracajmy czujnie, a przed grillowaniem można je wymoczyć w wodzie, co zmniejszy ryzyko przypalenia.

Owoce, podobnie jak mięsa, można marynować! Świetnie nada się do tego słodkie wino lub sok z cytryny z niewielkim dodatkiem miodu. W grillowaniu owoców najważniejszy jest jednak czas, w jakim pozostają na grillu – różni się on w zależności od tego, jak delikatny jest poddawany obróbce termicznej owoc.

Ananasowy deser

Ananas to idealny owoc na grill, a czas jego przygotowania to ok. 6-10 minut. Przed wrzuceniem na ruszt trzeba obrać go ze skórki, wydrążyć twardy środek, pokroić na kilkucentymetrowe krążki i zamarynować, np. w mleku kokosowymi, wiórkach kokosowych i cynamonie. A może doprawić dopiero po zdjęciu z grilla? W takiej formie nada się doskonale jako dodatek do innej potrawy – choćby gofra.

52509268 - waffle with apples and pineapples and orange .selective focus

Stara prawda mówi, że „arbuz to sama woda”. Z tego też powodu na grillu szybko się go przyrządza, dosłownie 2-3 minuty, i trzeba mieć go na oku. Zapach staje się bardziej intensywny, ale owoc traci swą chrupkość. Warto więc nadać mu nieco inny smak, np. z pomocą soku z cytryny lub sosu balsamicznego. Tak zamarynowany stanie się wyrazistym dodatkiem tak przyrządzony do letniej sałatki z roszponką i liśćmi botwinki, na którą sezon lada chwila się zacznie oraz z kulkami sera mozzarella.

Food. Delicious watermelon salad on the table

Brzoskwinia z kozim serem

Ten owoc grilluje się nieco inaczej od pozostałych. Brzoskwinia powinna pozostać w skórce i być grillowana skórką do dołu, bez odwracania. Dzięki temu powstanie naturalne „naczynie”, w którym zgromadzi się podgrzany sok. Po 10 minutach pod przykryciem będzie gotowa, albo na słodko (bez dodatków), albo lekko doprawiona cynamonem i startą skórką z cytryny.

Wtedy wystarczy dodać kilka listków bazylii, kawałki sera koziego i delikatny dressing na bazie octu balsamicznego, by przygotować ciekawą przekąskę grillową albo śniadaniowe danie.

Na podstawie informacji Sfera Group

Posted in Przepisy | Tagged desery, grillowane owoce, grillowanie, owoce

Zobacz także

Czy soki owocowe są tak zdrowe jak myślisz?→

Soki owocowe: fakty i mity→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

Mięso z grilla i alkohol to fatalne połączenie→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu