Dla Hindusów masło klarowane jest czymś więcej niż tylko produktem spożywczym. Stosują je także w praktykach religijnych. Okazuje się, że ma ono wiele walorów prozdrowotnych i przydaje się nie tylko w kuchni
W Indiach masło klarowane nazywane jest ghee i stanowi naprawdę wyjątkowy produkt. Przyciąga uwagę nie tylko swoim bursztynowo-złotym kolorem czy delikatnym smakiem, ale również niesamowitym zapachem. Ma lekko słodkawy i orzechowy aromat. Co ciekawe, jest jedynym masłem, które można przechowywać poza lodówką nawet rzez kilka miesięcy. Kolejnym jego walorem jest to, że zupełnie się nie przypala, dlatego stosowane jest nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
Jeżeli chodzi o zastosowanie masła klarowanego w kuchni to trzeba przyznać, że ma ono kilka ważnych zalet. Potrafi świetnie wydobywać z produktów aromat, a do tego sprawić, że po podsmażeniu zyskują złocistą, chrupiącą skórkę. Istotne jest także to, że podkreśla smak potraw. Stosowane może być praktycznie do wszystkiego. Począwszy od smarowania kanapek, a skończywszy na ciastach.
Masło klarowane zawiera również wiele właściwości prozdrowotnych. Według ajurwedy spożywanie masła klarowanego zapobiega chorobom serca i obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera kwas masłowy o właściwościach antynowotworowych i przeciwwirusowych, równoważy również gospodarkę hormonalną i redukuje nadmiar kwasów żołądkowych.
Co więcej, ma w sobie witaminy A, D, K i E oraz ma spore znaczenie w kwestii gojenia się ran po oparzeniach. Hindusi wierzą też, że dzięki niemu można zyskać długowieczność.
Źródło: www.prasoweinfo.pl