• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zacznij od śniadania!

Stworzone przez Ela Makos, 18 marca 2016 w Żywienie

Głodzenie się nie jest dobrym sposobem na poprawę swojej sylwetki. Szczególnie ważne jest jednak spożywane przez nas śniadanie. Ma ono wpływ na przebieg całego dnia i tego, co będziemy robić 

Badania pokazują, że od 10-40% dorosłych Polaków nie je pierwszego śniadania. Spieszymy się, wolimy dłużej pospać lub zwyczajnie nie mamy ochoty, by coś jeść – powodów jest naprawdę wiele, ważne jest jednak to, by zrozumieć, że jest ono naprawdę ważne dla naszego organizmu. W grupie „niejadków” najwięcej jest młodych ludzi, którzy z uporem maniaka powtarzają, że nie jedzą śniadań.

Dotyczy to także uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. W tym wypadku słabo wypada przy okazji spożycie drugiego śniadania. W 40% klas są dzieci, które go nie jedzą. Sprawa jest o tyle niepokojąca, że nieodpowiednie odżywianie, szczególnie w tym wieku wpłynąć może nie tylko na zdrowie fizyczne, ale i na umysł. Co więcej, rezygnowanie rano ze śniadania może pogarszać wyniki w nauce, szczególnie w przedmiotach wymagających większego skupienia.

Śniadanie powinno dostarczyć od 20-25% potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu.

To, że śniadanie jest tak ważne dla naszego organizmu nie oznacza, że można zjeść w ramach niego cokolwiek. Należy się wystrzegać cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Spożywanie śniadań o odpowiedniej porze może także zmniejszyć ryzyko zachorowalności na choroby mózgu, a w szczególności demencję, chorobę Alzheimera czy Parkinsona.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged energia, praca, śniadanie, umysł

Zobacz także

Nuda jest niezwykle poważnym problemem→

Pracownik to najlepsza reklama firmy→

Posiłki zbyt obfite i za późno?→

Nocna zmiana zła dla zdrowia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu