• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Z większego kieliszka pijemy więcej

Stworzone przez Michal Karas, 30 maja 2017 w Żywienie

Brzmi banalnie? Jednak skutki doboru naczyń mogą być bardzo istotne. Gdybyśmy dziś zmniejszyli wszystkie swoje naczynia, moglibyśmy spożywać nawet o 16% mniej pokarmów i napojów

Badacze z Cambridge University mają ciekawe wnioski z analiz naczyń na przestrzeni lat. W ramach jednej ze swoich analiz wzięli pod lupę kieliszki na wino produkowane w różnych okresach. W analizie pomogły muzea, w tym zasoby słynnego Buckingham Palace. Efekt działa na wyobraźnię: w ciągu ostatnich 300 lat kieliszki na wino rozrosły się średnio z 65 ml do 450 ml!

Co ciekawe, zdecydowanie najszybszy wzrost miał miejsce od lat 90. do dziś, a więc w okresie, gdy nasza konsumpcja wszelkich produktów bardzo przyśpieszyła, a jednym ze skutków tego procesu jest rosnąca nadwaga społeczeństwa.

Prof. Theresa Marteau, kierowniczka jednostki zajmującej się behawioryzmem i zdrowiem, widzi bezpośredni związek. Im większe jest naczynie, tym chętniej z niego spożywamy. A im chętniej, tym więcej.

Jej zespół prowadził serię badań na temat. Jednym z nich było 6-tygodniowe badanie w barze w Cambridge, w ramach którego zmieniano wielkość kieliszków, w jakich podawane było wino. Sprzedaż napojów w najmniejszych i średnich kieliszkach nie zmieniała się znacząco, natomiast w największych kieliszkach klienci sięgali po wino o 14% częściej.

Bardzo podobnie sytuacja ma się z talerzami czy miskami na posiłki. Nasz mózg podpowiada nam, ile powinniśmy zjeść i nawet jeśli zjemy znacznie więcej, a wielkość naczynia pozostaje bez zmian, mamy wrażenie, że wcale nie zjedliśmy za dużo.

Dowodem ma być eksperyment, w którym dwie pary ludzi nieświadomie jadły z innych naczyń. Zupę podano w identycznie wyglądających miskach, jednak jedna para gości miała podłączoną do naczynia rurkę, którą w trakcie jedzenia dolewano im zupy. Po skończonym posiłku osoby jedzące z „modyfikowanych” naczyń wcale nie były bardziej najedzone od pozostałych, choć zjadły podwójną porcję.

– Gdybyśmy dziś zmniejszyli rozmiar całej naszej zastawy stołowej, sam tylko efekt zmiany rozmiaru mógłby u przeciętnej osoby dorosłej obniżyć spożycie o 16% – zapewnia prof. Marteau, która jednak przypomina, że konieczne są dalsze i szersze badania na temat naszych zwyczajów i zachowań.

Źródło: Behaviour and Health Research Unit

Posted in Żywienie | Tagged behawioralne, naczynia, zastawa stołowa

Zobacz także

Nawyki, które nam szkodzą→

Odporność a witaminy→

Cytrusy i leki to złe połączenie!→

„Wege” ma wiele zalet→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025
  • W którym mieście rowerzyści mają najlepiej?

    7 lipca 2025
  • „Wstanie lewą nogą” wyjaśnione naukowo

    6 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu