• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wybieram sól!

Stworzone przez Ela Makos, 31 marca 2016 w Żywienie

Polacy w niektórych kwestiach nie mają umiaru. Niestety, dotyczy to także spożywania przez nas soli. Dlaczego używamy jej aż tak dużo?

Dorosły człowiek powinien jeść maksymalnie 5 gramów soli dziennie, a więc mniej więcej płaską łyżeczkę. Norma dla dzieci to z kolei 3,5 grama. Statystyczny Polak nic nie robi sobie jednak z tych reguł i spożywa jej ponad dwa razy więcej, bo aż 10,5 grama. To i tak optymistyczna prognoza, ponieważ jedząc na mieście prawdopodobnie spożywamy jej znacznie więcej.

Tak duże spożycie bierze się przede wszystkim stąd, że praktycznie wszystko dosalamy. Każda z potraw dookreślana jest przez nas choćby szczyptą soli. Warto jednak zauważać, że większość produktów, które spożywamy zawiera już w sobie sól. Dużo soli zawierają m.in.: pieczywo, nabiał, wędliny, przetwory mięsne, zbożowe czy warzywne, keczup, sosy w proszku.

Sól w zbyt dużych ilościach może być naprawdę niebezpieczna. Szczególnie powinny na nią uważać osoby, które mają problemy z błoną śluzową żołądka.

– Jeżeli ktoś ma wrzody, nadżerki, refluks, to spożywanie dużej ilości soli jest pierwszym krokiem do raka żołądka. Choroby układu krążenia – nadciśnienie, udar mózgu, zawał – a także choroby nerek czy bóle stawów również wynikają z nadmiaru soli – mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Najlepiej by było, gdybyśmy w ogóle zrezygnowali soli lub znacznie ograniczyli jej spożycie. Pamiętajmy, że istnieje wiele jej zamienników. Wśród nich znajdują się inne przyprawy czy zioła. Nadają one wyrazistości potrawom, a przy tym mają także inne zalety. Mogą bowiem działać przeciwzapalnie czy przeciwnowotworowo. Jeżeli jednak sól jest dla nas niezbędna to warto postawić na tą niskosodową lub sodowo-potasową. Podobnie jak zwykłej soli, tak i tej nie należy stosować z nadmiarem.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged dieta, niebezpieczeństwo, sól

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu