• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wprowadź białe szparagi do diety

Stworzone przez Edyta Nowicka, 6 maja 2024 w Fit Kuchnia, Żywienie

Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Warto więc podczas najbliższych zakupów sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny.

Nie wszyscy jesteśmy do nich przekonani, a jednak po szparagi w kuchni sięgać warto. Mają bardzo niewiele kalorii, są lekkostrawne, a jednocześnie oferują bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym od wielu lat są wykorzystywane w medycynie ludowej. Czy skutecznie? Na pewno nie pomogą na potencję, choć w to właśnie niektórzy wierzą. Natomiast sprawdzą się, jeśli potrzebujemy witaminy C i tych z grupy B, magnezu, potasu, żelaza czy wapnia.

Szparagi nie są najłatwiejsze w przyrządzeniu, zwłaszcza te białe. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego szef kuchni Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.

Białe szparagi trzeba dokładnie obrać, ponieważ mają twardą i grubą skórkę, którą trudno przerzuć. Należy je obierać od główki do dołu. Następnie zagotowujemy wodę, do której dodajemy sól i cukier (szparagi są troszkę gorzkie, cukier złagodzi tę gorycz). Do gotującej się wody wrzucamy obrane szparagi na 2 minuty (czas jest bardzo istotny!).

Potem wyciągamy szparagi i hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania i szparagi pozostają jędrne. Zahartowane szparagi wrzucamy na patelnię wraz z odrobiną prawdziwego masła i lekko obsmażamy. Nie powinno trwać to dłużej niż kilka minut. Ciepłe szparagi ściągamy z patelni i jemy. Jędrne, pyszne i zachowujące część swoich naturalnych właściwości!

– Szparagi polecam podawać z pomidorami i sosem holenderskim lub w formie risotto z dodatkiem słonecznika i oliwy ziołowej. To także świetny dodatek do mięs oraz warzywo, z którego możemy przygotować pyszną zupę-krem – mówi Krzysztof Obliński.

białe szparagi 1

Źródło: Na podst. inf. pras.

Posted in Fit Kuchnia, Żywienie | Tagged białe szparagi, lekka dieta, szparagi, warzywa w diecie

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

10 najczęstszych błędów przy odchudzaniu→

Posiłki zbyt obfite i za późno?→

Miłośnicy warzyw i owoców bardziej zadowoleni z życia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu